Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στο Μεξικό

Ένα ξύλινο κανό των Μάγια, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 1.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο νότιο Μεξικό. Με ύψος πάνω από 1,6 μέτρα, ...

Αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στο Μεξικό

Ένα ξύλινο κανό των Μάγια, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 1.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο νότιο Μεξικό.

Με ύψος πάνω από 1,6 μέτρα, το κανό βρέθηκε σχεδόν άθικτο, βυθισμένο σε μια πισίνα γλυκού νερού κοντά στην ερειπωμένη πόλη των Μάγια, Chichen Itza.

Το Ινστιτούτο Αρχαιοτήτων του Μεξικού (Inah) λέει ότι μπορεί να το χρησιμοποιούσαν για την εξαγωγή νερού ή για τελετουργικές προσφορές.

Το σπάνιο εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών σε έναν νέο τουριστικό σιδηρόδρομο γνωστό ως "Τρένο των Μάγια".

Σε ανακοίνωσή της, η Inah ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης κεραμικά, ένα μαχαίρι και ζωγραφισμένες τοιχογραφίες στην επιφάνεια ενός βράχου.


Αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στο Μεξικό

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού βοήθησαν στην ακριβή χρονολόγηση και στον τύπο του κανό, αναφέρει η σχετική δήλωση.

Οι ειδικοί αναμένεται να κατασκευάσουν επίσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο για να καταστεί δυνατή η κατασκευή αντιγράφων και να διευκολυνθεί η περαιτέρω μελέτη.

Ο πολιτισμός των Μάγια άκμασε πριν η Ισπανία κατακτήσει την περιοχή. Στην εποχή τους, οι Μάγιας κυβερνούσαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο σημερινό νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ και την Ονδούρα.

Το σκάφος έχει χρονολογηθεί μεταξύ 830-950 μ.Χ., προς το τέλος της χρυσής εποχής του πολιτισμού των Μάγια.

Περίπου εκείνη την περίοδο, ο πολιτισμός των Μάγια υπέστη μια μεγάλη πολιτική κατάρρευση, που χαρακτηρίστηκε από την εγκατάλειψη των πόλεων γύρω από τη σύγχρονη Κεντρική Αμερική, αφήνοντας ερείπια από πανύψηλες πυραμίδες και άλλα λίθινα κτήρια.


Αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στο Μεξικό


Καμία θεωρία για αυτήν την κατάρρευση δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, αλλά πιστεύεται ότι ένας συνδυασμός εσωτερικού πολέμου, ξηρασίας και υπερπληθυσμού συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Το λεγόμενο "Τρένο των Μάγια" είναι ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την κυβέρνηση του προέδρου Andrés Manuel López Obrador, το οποίο θα περνά από πέντε πολιτείες του νότιου Μεξικού.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο θα βοηθήσει στην ανακούφιση της φτώχειας στην περιοχή, λένε οι υποστηρικτές του έργου.

Ωστόσο, οι επικριτές του έργου υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει να βλάψει τα τοπικά οικοσυστήματα και τις άγνωστες τοποθεσίες ιστορικής σημασίας.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC, Rappler



Δεν υπάρχουν σχόλια