Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νοέμβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Άποψη του Γαλεριανού ανακτορικού συγκροτήματος Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκα...

Άποψη του Γαλεριανού ανακτορικού συγκροτήματος
Άποψη του Γαλεριανού ανακτορικού συγκροτήματος

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε έναν περίπατο στο Γαλεριανό ανάκτορο. 

Πρόκειται για τον πρώτο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Από την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους - τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της. Δηλώσεις συμμετοχής: Παρασκευή 29/10 - Παρασκευή 05/11, 10:00 - 13:00, 2310 269622. 

Κατά την επίσκεψη θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από τον νόμο πιστοποιητικά.


Άποψη του Διοικητηρίου και του αρχαιολογικού χώρου της ομώνυμης πλατείας.
Άποψη του Διοικητηρίου και του αρχαιολογικού χώρου της ομώνυμης πλατείας.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης οργανώνει περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου. Ομάδα επισκεπτών θα ξεναγηθεί από αρχαιολόγους της Εφορείας στα σημαντικά ευρήματα που καλύπτουν χρονικά ένα ευρύ φάσμα της ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της μέχρι την οθωμανική περίοδο. 

Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα 01/11 - Παρασκευή 19/11, Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή,  10:00-13:00, 2310 221266. 

Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από τον νόμο πιστοποιητικά.

Συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το  όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. 

Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021.


Πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης που εκτίθεται στην στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά»
Πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης που εκτίθεται στην στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά»

Συνεχίζεται η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά», με τον δανεισμό τριών αντικειμένων από τις συλλογές της (https://cycladic.gr/page/kallos-i-ipertati-omorfia, 29.09.2021-16.01.2022). Πρόκειται για μία πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης, ένα ειδώλιο Ταναγραίας από τον σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό και μία κυλινδρική πυξίδα από φαγεντιανή από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. 

Τον Νοέμβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Emmanuel Clément Bénigne Miller (1812-1886)» και «Θωράκια με ανάγλυφα ζώα ως σπόλια στον θυραίο Πύργο του Επταπυργίου». 


Απεικόνιση της Στοάς των Ειδώλων των γνωστών Μαγεμένων, που κοσμούσαν το κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.
Απεικόνιση της Στοάς των Ειδώλων των γνωστών Μαγεμένων, που κοσμούσαν το κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και αναφέρεται στην σταδιοδρομία του Ε. Μιλέρ, του Γάλλου παλαιογράφου, ο οποίος το Νοέμβριο του 1864 οργάνωσε και πραγματοποίησε την αρπαγή των τεσσάρων αμφίγλυφων πεσσών της Στοάς των Ειδώλων, των γνωστών Μαγεμένων, που κοσμούσαν το κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.


Θωράκιο με ανάγλυφα ζώα (αετός που ραμφίζει πέρδικα) ως σπόλιο στον θυραίο Πύργο του Επταπυργίου
Θωράκιο με ανάγλυφα ζώα (αετός που ραμφίζει πέρδικα) ως σπόλιο στον θυραίο Πύργο του Επταπυργίου

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, εστιάζει στα θωράκια μεσοβυζαντινών χρόνων με ανάγλυφα ζώα που είναι εντοιχισμένα σε δεύτερη χρήση στην κύρια όψη του θυραίου πύργου του Φρουρίου του Επταπυργίου.

Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 θα εγκαινιαστεί στο Palazzo Pretorio της Cittadella στην Ιταλία έκθεση με τίτλο «Muro che uniscono. Salonicco a Cittadella (Walls that Unite. Thessaloniki to Cittadella)» που διοργανώνεται από τον Δήμο της ιταλικής πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το MOMus. To τμήμα της έκθεσης που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Εφορεία μας με υπότιτλο «Acropolis di Salonicco. Sguardi nel tempo passato, presente e futurο» περιλαμβάνει 56 εκθέματα —κινητά ευρήματα, αντίγραφα βυζαντινών ψηφιδωτών και γλυπτών και νεώτερα αντικείμενα— και πλούσιο εποπτικό υλικό, είναι αφιερωμένη στην βυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται στην Ακρόπολη και το φρούριο του Επταπυργίου. 

Διάρκεια έκθεσης 20.11.2021-31.3.2022.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης



Δεν υπάρχουν σχόλια