Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκή έπαυλη βρέθηκε στον κήπο σπιτιού στη Σμύρνη

Κίονες και ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στον κήπο ενός σπιτιού στο Κονάκι της Σμύρνης. Η ομάδα Αρχαιοκαπηλίας...

Ρωμαϊκή έπαυλη βρέθηκε στον κήπο σπιτιού στη Σμύρνη

Κίονες και ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στον κήπο ενός σπιτιού στο Κονάκι της Σμύρνης.

Η ομάδα Αρχαιοκαπηλίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σμύρνης έλαβε αναφορά ότι πραγματοποιήθηκαν παράνομες ανασκαφές στον κήπο ενός σπιτιού ανάμεσα στα στενά δρομάκια όπου δεν μπορούν να εισέλθουν οχήματα, κοντά στο ιστορικό παζάρι Kemeralti και τα ερείπια της Αγοράς.

Μετά από παρακολούθηση ενός μήνα, οι αστυνομικές ομάδες που πραγματοποίησαν επιχείρηση στην καθορισμένη διεύθυνση, συνέλαβαν τρία άτομα που προσπαθούσαν να ανασκάψουν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περίπου 10 μέτρα κάτω από το έδαφος σκάβοντας μια σήραγγα.

Με την ενημέρωση της αστυνομίας, αρχαιολόγοι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σμύρνης προσήλθαν στην περιοχή για να ξεκινήσουν την έρευνα.

Από τις εξετάσεις που πραγματοποίησαν στον χώρο οι αρχαιολόγοι του μουσείου, οι οποίοι κατέβηκαν με σκάλα μέσα από ένα πηγάδι, βρέθηκαν δύο ψηφιδωτά δάπεδα, διαστάσεων 178×171 εκ. και δύο αυλακωτοί κίονες με δύο βάσεις, που χρονολογούνται, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους αρχαιολόγους, πριν από 2100 έως 2200 χρόνια.


Ρωμαϊκή έπαυλη βρέθηκε στον κήπο σπιτιού στη Σμύρνη

Εκτιμάται ότι τα ψηφιδωτά δάπεδα συμβολίζουν τη μεγαλοπρέπεια που αποκαλύφθηκε στον χώρο οικίας περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, που ανήκαν πιθανότατα σε επιφανή Ρωμαίο κάτοικο της αρχαίας πόλης.

Τα ψηφιδωτά, που απεικονίζουν δύο ανθρώπινες μορφές με φτερά (Έρωτες;) με κοκόρια στα χέρια, βρίσκονται συνήθως στις αίθουσες αρχαίων οικιών και συμβολίζουν επίσης τη μεγαλοπρέπεια και τον πλούτο.

Ο χώρος όπου σώζονται μέχρι σήμερα τα ψηφιδωτά σε αρκετά καλή κατάσταση διατήρησης, έχει τεθεί υπό προστασία. Τρεις ύποπτοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να λάβουν τις καταθέσεις τους.

Στην πρώτη κατάθεση των υπόπτων, μαθεύτηκε ότι όταν έκαναν γεώτρηση στον κήπο του σπιτιού για να βγάλουν νερό, παρατήρησαν ότι το μηχάνημα κατασκευής δεν ξεπέρασε ένα ορισμένο επίπεδο και όταν έσκαψαν το πηγάδι με σκαπτικό φτυάρι, βρήκαν τα ψηφιδωτά και τους κίονες.


Πηγή: Arkeofili



Δεν υπάρχουν σχόλια