Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ακρόπολη: Οι επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο ανέβασαν την ένταση

O Μανόλης Κορρές υπεραμύνθηκε, μεταξύ άλλων, των νέων διαδρόμων που κατασκευάσθηκαν. (INTIME NEWS) Ως έργα «ανεπίτρεπτα μεγάλης κλίμακας και...

O Μανόλης Κορρές υπεραμύνθηκε, μεταξύ άλλων, των νέων διαδρόμων που κατασκευάσθηκαν. (INTIME NEWS)
O Μανόλης Κορρές υπεραμύνθηκε, μεταξύ άλλων, των νέων διαδρόμων που κατασκευάσθηκαν. (INTIME NEWS)

Ως έργα «ανεπίτρεπτα μεγάλης κλίμακας και εξόχως παρεμβατικά», τα οποία είναι αντίθετα στις διεθνείς αρχές διαχείρισης των αρχαιοτήτων «και αναιρούν χαρακτηριστικά με βάση τα οποία η UNESCO ανακήρυξε τα αρχιτεκτονικά μνημεία και τον φυσικό βράχο της Ακρόπολης, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» χαρακτήρισε τις υλοποιημένες και προγραμματισμένες αναστηλωτικές παρεμβάσεις στην Ακρόπολη ο αρχιτέκτων μηχανικός και πρώην προϊστάμενος του τεχνικού γραφείου συντήρησης των Προπυλαίων της ΥΣΜΑ, Αναστάσιος Τανούλας, κατά τη δεύτερη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου της υπηρεσίας. «Η αναίρεση του διαχρονικού χαρακτήρα της Ακρόπολης σημαίνει αναίρεση της διαχρονικής ταυτότητας του ανθρώπινου πολιτισμού. Οφείλουμε να την αποτρέψουμε», σημείωσε.

Ο κ. Τανούλας χαρακτήρισε επίσης «προσχηματική» την επιστημονική συνάντηση, καθώς φέρνει τους συνέδρους επιστήμονες προ τετελεσμένων γεγονότων και ειλημμένων αποφάσεων, ενώ μίλησε επίσης για «αυτάρεσκη και αυταρχική συμπεριφορά» των συνέδρων που είναι υπεύθυνοι για τις επεμβάσεις.

Μιλώντας για τους νέους διαδρόμους της Ακρόπολης, είπε ότι αυτοί κατασκευάστηκαν χωρίς προηγούμενη υδραυλική μελέτη, δεν εξυπηρετούν την κίνηση των ΑμεΑ, ενώ τα κοπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση λεπτομερειών στο περίγραμμα του σκυροδέματος «τραυμάτισαν» τον Ιερό Βράχο. Ανάλογες φθορές παρατηρήθηκαν, όπως είπε, κατά την κατασκευή του νέου ανελκυστήρα ΑμεΑ.

Σχετικά με την πρόταση του προέδρου της ΕΣΜΑ Μανόλη Κορρέ για την αποκατάσταση της κεντρικής εισόδου, ο αρχιτέκτων μηχανικός τόνισε ότι τα νέα έργα θα καταλύσουν «κάθε έννοια ιστορικής ενότητας και συνέχειας», επιβάλλοντας διαμορφώσεις «για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία». «Θα κατασκευαστεί βαθμιδωτή πλατεία κατά το πρότυπο της ρωμαϊκής κλίμακας που αντιστοιχεί στον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ οι διαμορφώσεις στο εσωτερικό της Ακροπόλεως θα αντιστοιχούν στον 5ο π.Χ. αιώνα και θα καλύψει μεγάλο μέρος από τα λείψανα των διαφόρων ιστορικών φάσεων που διατηρούνται κατά χώραν στη δυτική πλαγιά», τόνισε και προσέθεσε ότι η νέα είσοδος θα προκαλέσει συνωστισμό επισκεπτών και αυτό θα οδηγήσει σε νέες κατασκευές σκαλοπατιών και δαπέδου. Εστρεψε, επίσης, τα βέλη του προς το ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ, που ενέκρινε την πρόταση Κορρέ, υπογραμμίζοντας ότι το συμβούλιο «τοποθετείται επί μελετών και όχι επί προτάσεων».

Το 7ο διεθνές συνέδριο της ΥΣΜΑ ολοκληρώθηκε με την απάντηση των εισηγητών σε ερωτήσεις των συνέδρων και με συζήτηση επί των μελετών για τη δυτική προσπέλαση της Ακρόπολης και του σχεδίου επεμβάσεων στα τείχη του μνημείου. Προχθές το πρωί, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τα εργοτάξια του Ιερού Βράχου για μια επιτόπια εκτίμηση των έργων.


Σχέδιο Μνησικλέους

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της ΕΣΜΑ Μανόλης Κορρές υπεραμύνθηκε της πρότασής του για την αποκατάσταση της κεντρικής εισόδου των Προπυλαίων και των νέων διαδρόμων που κατασκευάσθηκαν πρόσφατα, λέγοντας ότι ακολουθεί το σχέδιο του Μνησικλέους, του αρχιτέκτονα των Προπυλαίων. Σύμφωνα με την πρόταση Κορρέ, η κεντρική είσοδος θα επανέλθει στην αρχική της μορφή με τη δημιουργία μιας μεγάλης βαθμιδωτής μαρμάρινης κλίμακας. «Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε εδώ και πολλούς μήνες είναι ότι αυτό το προαύλιο είναι γεμάτο από ιστορικές φάσεις που πάει να τις καταστρέψει η προτεινόμενη επέμβαση», είπε και προκάλεσε όποιον μπορεί να το αποδείξει, να το κάνει. «Αν βρείτε κάτι βυζαντινό ή φράγκικο, εγώ εγκαταλείπω αμέσως τη θέση μου», σημείωσε.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια