Η σιδερένια μάσκα προσώπου που θα φορούσε καταξιωμένο μέλος του ρωμαϊκού ιππικού πριν από περίπου 1.800 χρόνια [Credit: Ahmet Ozler/Anadolu ...
Η σιδερένια μάσκα προσώπου που θα φορούσε καταξιωμένο μέλος του ρωμαϊκού ιππικού πριν από περίπου 1.800 χρόνια [Credit: Ahmet Ozler/Anadolu Agency] |
Μια σιδερένια μάσκα προσώπου που θα φορούσε ένα καταξιωμένο μέλος του ρωμαϊκού ιππικού πριν από περίπου 1.800 χρόνια, ανακαλύφθηκε στη βόρεια Τουρκία.
Το εύρημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών σε μια στρατιωτική δομή στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης στην Παφλαγονία, κοντά στο σύγχρονο Εσκιπαζάρ, στην επαρχία Καραμπούκ.
Η πόλη της Αδριανούπολης — επίσης γνωστή με τα ονόματα Καισάρεια και Προσειλεμένη — κατοικήθηκε από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 8ο αιώνα μ.Χ.
[Credit: Ahmet Ozler/Anadolu Agency] |
Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν τον χώρο από το 2003, έχοντας αποκαλύψει 14 κτίσματα, μεταξύ των οποίων δύο λουτρά, δύο εκκλησίες, ένα θέατρο, βραχώδεις τάφους, μια μνημειακή αψίδα, μια έπαυλη και ένα τετράγωνο οχυρωμένο κτήριο, στο οποίο και βρέθηκε η συγκεκριμένη μάσκα.
«Μαντεύουμε από τον οχυρωματικό τοίχο του κτηρίου ότι πρόκειται για στρατιωτική κατασκευή. Εδώ ανακαλύφθηκε η σιδερένια μάσκα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών», δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Ersin Çelikbaş του Πανεπιστημίου Καραμπούκ.
«Η ιστορία των εσωτερικών περιοχών της Δυτικής Περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί», συνέχισε ο Δρ. Çelikbaş. «Συνεχίζουμε να φωτίζουμε την ιστορία της περιοχής με τις έρευνες μας. Κατά την διάρκεια των φετινών ανασκαφών μας, καταλήξαμε σε σημαντικά στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην περιοχή».
Ο Δρ. Ersin Çelikbaş με τη μάσκα [Credit: Ahmet Ozler/Anadolu Agency] |
Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα, είναι πιθανό μια ρωμαϊκή φρουρά να είχε στρατιωτική βάση στην Αδριανούπολη. «Η Ρώμη σχεδίαζε να θωρακίσει την άμυνά της στο απώτερο άκρο της αυτοκρατορίας της, χτίζοντας βάσεις ενάντια σε κάθε είδος κινδύνου που μπορούσε να προέλθει από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην επικράτειά της», εξήγησε ο Δρ. Çelikbaş.
«Πιστεύουμε ότι η Αδριανούπολη είναι μια από αυτές τις αμυντικές στρατιωτικές πόλεις. Η μάσκα χρονολογείται στην αυτοκρατορική περίοδο. Είναι πολύ πιθανό —όταν μελετήσουμε παράλληλα παραδείγματα μαζί με τη στρωματογραφική θέση του ευρήματος— να χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ.».
Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν στην αρχαία Αδριανούπολη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα μικρά ευρήματα θα μεταφερθούν σε μουσεία των γύρω επαρχιών, ενώ τα μεγαλύτερα ακίνητα ευρήματα θα διατηρηθούν εκεί που αποκαλύφθηκαν.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια