Συλλεκτικά πιάτα από τη συλλογή της Λόλας Νταϊφά. Σε ένα από τα περίλαμπρα μέγαρα του παλαιού Βόλου, με εκείνη την ιδιαίτερη αισθητική των α...
Συλλεκτικά πιάτα από τη συλλογή της Λόλας Νταϊφά. |
Σε ένα από τα περίλαμπρα μέγαρα του παλαιού Βόλου, με εκείνη την ιδιαίτερη αισθητική των αρχών του 20ού αιώνα, στην Εξωραϊστική Λέσχη, φιλοξενείται μια πρωτότυπη συνομιλία ιστορικών τεκμηρίων και σύγχρονης τέχνης. Η έκθεση, που έχει πυρήνα την περίφημη συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά, σηματοδοτεί παράλληλα την ιστορική πορεία του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που οργάνωσε την έκθεση αυτή, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση, πάντα, της Μαρίας Σπανού, για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. (ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ) |
Αλλά η έκθεση αυτή δεν είναι απλώς μια εξαιρετική θέαση των μοναδικών πιάτων που εικονογραφούν την ελληνική ιστορία και τα οποία συγκέντρωσε με κόπο και γνώση η Λόλα Νταϊφά (πρόκειται για πιάτα μοναδικά, που κατασκευάσθηκαν κυρίως στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα, από το 1863 μέχρι το 1973). Είναι μια εμπνευσμένη πρόσκληση στη σύγχρονη δημιουργία, καθώς τα εξαιρετικά συλλεκτικά πιάτα συνομιλούν με έργα που γέννησαν ειδικά για την περίσταση αυτή σύγχρονοι εικαστικοί.
Ρούλη Μπούα, «Ελλάς – Ηπειρος – Θεσσαλία, 2021». |
Η Ιρις Κρητικού, χάρη στην οποία έχουν γεννηθεί και επινοηθεί πλείστα όσα εικαστικά γεγονότα σε όλη την Ελλάδα, κρατάει ενεργή την πηγή δημιουργίας δεκάδων εικαστικών, με αλλεπάλληλες προκλήσεις και προσκλήσεις. Στον Βόλο, ανταποκρινόμενη στο ζητούμενο της γέννησης ενός πολιτιστικού γεγονότος αντάξιου της πορείας του Λυκείου των Ελληνίδων της πόλης, η Ιρις Κρητικού προσκάλεσε μεγάλο αριθμό εξαιρετικών εικαστικών για να φιλοτεχνήσουν έργα που θα συνομιλούν με τον ιστορικό πυρήνα της έκθεσης. Η ελευθερία στον τρόπο έκφρασης συνετέλεσε σε έναν πλούτο ποικιλίας και τεχνοτροπίας, με «νέα πρωτότυπα τρισδιάστατα έργα, κύκλιου ή άλλου σχήματος, ελαφριάς κατά κύριο λόγο ύλης (κέντημα, πηλός, χαρτί, νωπογραφία κ.ά.)».
Κρίστι Γρηγορίου, «Δημήτριος Υψηλάντης», 2021. |
Είναι σημαντικό και παρήγορο πώς ένας ιστορικός οργανισμός όπως το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, σε ένα ιστορικό μέγαρο της πόλης, με πυρήνα μια ιστορική συλλογή, δίνει το βήμα σε σύγχρονους καλλιτέχνες, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία της Ιριδος Κρητικού, και ορίζει το ζητούμενο: την οργανική και ψυχική σύνδεση παρόντος και παρελθόντος χρόνου, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που στεκόμαστε ο καθένας χωριστά σε όσα συνεκτικά μας ενώνουν. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Λέσχης Βόλου (Εξωραϊστική), στον χώρο της οποίας φιλοξενείται. Εχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται από την ΕΚΠΟΛ – Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε. και τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, επίτιμο μέλος του Λ.Ε.Β., Γιώργο Γκέκο.
Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια