Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως μενταγιόν, σκαλισμένο σε ελεφαντόδοντο μαμούθ, ηλικίας 41.500 ετών

Δύο διαφορετικές όψεις του μενταγιόν, φιλοτεχνημένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ. Η κλίμακα είναι 1 εκατοστό. [Credit: Antonino Vazzana/BONES La...

Δύο διαφορετικές όψεις του μενταγιόν, φιλοτεχνημένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ. Η κλίμακα είναι 1 εκατοστό.
Δύο διαφορετικές όψεις του μενταγιόν, φιλοτεχνημένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ. Η κλίμακα είναι 1 εκατοστό. [Credit: Antonino Vazzana/BONES Lab)

Ένα μενταγιόν, ηλικίας 41.500 χρόνων, σκαλισμένο σε ελεφαντόδοντο μαμούθ είναι το παλαιότερο γνωστό περίτεχνο κόσμημα που κατασκευάστηκε από ανθρώπους στην Ευρασία.

Η ανακάλυψη κλονίζει την κατανόησή των επιστημόνων για την εμφάνιση των λεγόμενων συμβολικών συμπεριφορών στην περιοχή.

Το μενταγιόν σε σχήμα οβάλ, μήκους 4,5 εκατοστών και πλάτους 1,5 εκατοστών, ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Stajnia στην Πολωνία.

Έχει δύο τρύπες, που πιθανώς να χρησιμοποιήθηκαν για να ενωθούν με κλωστή, και είναι διακοσμημένο με μια ακολουθία περισσότερων από 50 μικρών εσοχών.


Αεροφωτογραφία της σπηλιάς Stajnia στην Πολωνία
Αεροφωτογραφία του σπηλαίου Stajnia στην Πολωνία. [Credit: Marcin Żarski]

«Είναι ένα όμορφο κομμάτι της προηγούμενης δουλειάς του Homo sapiens, ένα καταπληκτικό κόσμημα», λέει η Sahra Talamo στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Ιταλία, η οποία ηγήθηκε της ομάδας που ανέλυσε το μενταγιόν.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μενταγιόν δημιουργήθηκε πριν από 41.500 χρόνια, καθιστώντας το το παλαιότερο του είδους, που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρασία. «Ήμαστε αρκετά σοκαρισμένοι», είπε η Talamo.

Αυτό προηγείται άλλων αντικειμένων και προσωπικών διακοσμητικών με τρυπητά μοτίβα, που βρέθηκαν στη Γαλλία και τη Γερμανία.


Στο φως μενταγιόν, σκαλισμένο σε ελεφαντόδοντο μαμούθ, ηλικίας 41.500 ετών

Στο φως μενταγιόν, σκαλισμένο σε ελεφαντόδοντο μαμούθ, ηλικίας 41.500 ετών

Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει επίσης την Πολωνία ως σημαντική περιοχή για την καλλιτεχνική καινοτομία σε ό,τι αφορά στο πρώτο κύμα των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη, που ανέπτυξαν νέους τύπους διακόσμησης για το σώμα τους ως ένδειξη προσωπικής ή πολιτιστικής ταυτότητας.

Το μοτίβο είναι παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στην πλάκα Blanchard από τη Γαλλία, ένα χαραγμένο κόκκαλο που χρονολογείται πριν από περίπου 30.000 χρόνια και το οποίο θεωρείται ότι είναι απολογισμός κυνηγιού για την μέτρηση του αριθμού των ζώων που σκοτώθηκαν ή ένδειξη για τη θέση του φεγγαριού στο πέρασμα του χρόνου.

Οι ανασκαφές στο σπήλαιο Stajnia αποκαλύπτουν επίσης πως οι σύγχρονοι άνθρωποι βρέθηκαν στην Πολωνία περίπου 10.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, LiveScience



Δεν υπάρχουν σχόλια