Χώρα Σερίφου Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλάδων στην Σέριφο. Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλά...
Χώρα Σερίφου |
Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλάδων στην Σέριφο.
Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλάδων στην Σέριφο.
Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλάδων στην Σέριφο.
Η Χώρα
Μία αρχαία πόλη αναφέρεται στο νησί και η θέση της έχει ταυτισθεί με την θέση της σημερινής Χώρας Σερίφου όπου είναι ορατά τα ίχνη του μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού και δεσπόζει στον όρμο του Λειβαδιού. Η αρχαία πόλη της Σερίφου ήταν κτισμένη, όπως φαίνεται, στην κορυφή και τις πλαγιές του απόκρημνου κωνικού λόφου Αναφέρεται ότι κύρια λατρεία στην πόλη ήταν αυτή του ήρωα Περσέα. Η πόλη της Σερίφου πολύ νωρίς έκοψε αργυρά νομίσματα που εικόνιζαν συνήθως τον Περσέα.
Στους Ρωμαϊκούς χρόνους το νησί είναι τόπος εξορίας ανήκε στις φυγαδικές νήσους. Επί Τιβερίου, εξορίζεται εκεί ο Κάσσιος Σεβήρος, εχθρός της Συγκλήτου λόγω της ταπεινής του καταγωγής και της κακοποιού ζωής του. Επίσης η Βιστιλία το 19 μ.Χ. διάσημη για την ακόλαστη ζωή της στη Ρώμη.
Χώρα Σερίφου |
Όρια κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου Χώρας Σερίφου |
Ορατά λείψανά της αρχαίας πόλεως της Σερίφου έχουν ερευνηθεί στην περιοχή του Πλακανού και Τσιγγούρι σε σωστικές ανασκαφές που διεξήγαγε η ΚΑ ΕΠΚΑ (Π. Πάντου), ενώ εντοιχισμένο αρχαίο οικοδομικό υλικό είναι ορατό σε πολλά μεσαιωνικά και νεότερα κτίρια. Λείψανα ελληνιστικού κτηρίου έχουν εντοπισθεί στην πίσω αυλή του Δημοτικού σχολείου και σε αγρούς που επρόκειτο να οικοδομηθούν στην Κάτω Χώρα βρέθηκαν σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα που φανερώνουν την ύπαρξη σημαντικών οικοδομημάτων με προσεκτική τοιχοποιία και ψηφιδωτά δάπεδα με πλούσιο εικονογραφικό διάκοσμο, καθώς και λουτρικές εγκαταστάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο άνδηρο, στοιχείων που μαρτυρούν μία σχετική ευημερία κατά την πρώιμη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο.
Πρόσφατο εύρημα αποτελεί τμήμα ψηφιδωτού του 3ου αι. μ.Χ. που αποκαλύφθηκε εντός του Ιερού Ναού του Αγ. Ελευθερίου έναντι του αρχοντικού Γραμματικού Λευιτικού στην Κάτω Χώρα.
Αρχιτεκτονικά λείψανα ελληνιστικής περιόδου στην πίσω αυλή του Δημοτικού Σχολείου στην Κάτω Χώρα |
Θέση αγρών όπου έχουν γίνει σωστικές ανασκαφές και αποκαλύφθηκαν σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα ρωμαϊκής περιόδου |
Αγρός Μποφιλίου Λουτρό της Δανάης |
Θέση νέου τμήματος ρωμαικού ψηφιδωτού εντός του ναού του Αγ. Ελευθερίου στην Κάτω Χώρα Σερίφου |
Αγ. Ελευθέριος νεοαποκαλυφθέν ψηφιδωτό 2019 |
Η Αρχαιολογική Συλλογή και η νέα έκθεση στο κτήριο του Δημοτικού Ξενώνας στο Λειβάδι
Η Αρχαιολογική Συλλογή δημιουργήθηκε το 1984 και σε στεγάστηκε στην Πιάτσα την κεντρική πλατεία της Χώρας Σερίφου σε αίθουσα του νεοκλασικού δημαρχείου Σερίφου από την επίτιμη έφορο Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου. Από το 2000 έως πρόσφατα στεγαζόταν στην περιοχή των Μύλων σε ένα μισθωμένο Μυλόσπιτο.
Η έκθεση είχε γίνει με την επιμέλεια της αρχαιολόγου Π. Πάντου, του Ι. Μητσούλη και του Σ. Δασκαλάκη.
Εκεί παρουσιάζονταν αρχικά στοιχεία του Μύθου του Περσέα σε μία μεγάλη ενημερωτική δίγλωσση πινακίδα.
Στην συνέχεια εκτίθενται γλυπτά και επιγραφές με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα. Επιτύμβιες στήλες με σκηνή αποχαιρετισμού Δεξίωσης, τεφροδόχος κάλπη, καθώς και τμήματα αγαλμάτων ανδρικών και γυναικείων της που χρονολογούνται από τους Κλασικούς έως και τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους. Τα ευρήματα αυτά ήταν συγκεντρωμένα στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην είσοδο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Χώρας Σερίφου, ενώ άλλα προέρχονται από παραδόσεις και δωρεές.
Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου έως τον Ιούνιο του 2021 γλυπτά ελληνιστικών και ρωμαίκών χρόνων |
Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου έως τον Ιούνιο του 2021 γλυπτά |
Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου έως του Ιούνιο του 2021 αγγεία από τις έρευνες στον Ασπρόπυργο |
Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου αρχιτεκτονικά μέλη έως τον Ιούνιο του 2021 |
Σε μία εσοχή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθενται υλικό για τις εργασίες στον Άσπρο Πύργο καθώς και ορισμένα από τα ευρήματα που προέκυψαν από τις έρευνες ε αυτόν κυρίως μεγάλος ενεπίγραφος πίθος ελληνιστικής περιόδου 2ος-1ος αι. π.Χ., και υποκατεστημένα αποθηκευτικά αγγεία όπως διαφόρων τύπων εμπορικοί αμφορείς και μικρότερα αγγεία που προέρχονται από τον αποθέτη που ερευνήθηκε πλησίον του Άσπρου Πύργου και χρονολογούνται στους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς Χρόνος έως και τον 7ο αι. μ.Χ.
Στην αυλή εκτίθενται αρχιτεκτονικά τμήματα, όπως κιονόκρανα, που προέρχονται από την περιοχή της Χώρας Σερίφου καθώς και βάσεις, τμήματα ορθοστατών και άλλα, που προήλθαν κατά τις εργασίες στον Άσπρο Πύργο.
Στην έκθεση πρόσφατα είχε προστεθεί μικρή προθήκη για περιοδική έκθεση επιλεγμένων ευρημάτων υπό τον γενικό τίτλο Εύρημα του Μήνα.
Κτήριο του Δημοτικού Ξενώνα Περσεύς το παραχωρηθέν τμήμα |
Η έκθεση της Αρχαιολογική Συλλογής Σερίφου ετοιμάζεται… |
Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου βρίσκεται υπό έξωση από το 2012. Μετά από την παραχώρηση τμήματος του Δημοτικού Ξενώνα Περσεύς στο Λιβάδι στην περιοχή του Αβλέμονα από τον Δήμο Σερίφου για 15ετία με την δυνατότητα ανανέωσής της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εργάζεται ώστε να ετοιμασθεί μία νέα μόνιμη έκθεση για την παρουσίαση της ιστορίας της Σερίφου μέσα από τα ευρήματα όλων των ερευνών. Κατά την διάρκεια των αναγκαίων εργασιών συντόμως θα είναι επισκέψιμη η έκθεση της συλλογής σε τμήμα του χώρου.
Παραλλήλως γίνονται προσπάθειες για την απόδοση της κληρονομιάς και ιδιαίτερα της οικίας Γραμματικού Λευιτικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στερέωσης της και η ένταξή της σε πρόγραμμα για την αποκατάστασή της και την δημιουργία επιπλέον εκθεσιακού χώρου στην Κάτω Χώρα Σερίφου.
Οικία Γραμματικού Λευιτικού και Αγ. Ελευθέριος στην Κάτω Χώρα Σερίφου |
Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλάδων στην Σέριφο.
Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλάδων στην Σέριφο.
Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κυκλάδων στην Σέριφο.
Δεν υπάρχουν σχόλια