Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστρέφει έργα στη Νιγηρία το Met

Τρία έργα τέχνης, δύο ανάγλυφες μπρούτζινες πλάκες του 16ου αιώνα και μια μπρούτζινη κεφαλή του 14ου αιώνα, μέρη ενός ευρύτερου συνόλου καλλ...

Επιστρέφει έργα στη Νιγηρία το Met

Τρία έργα τέχνης, δύο ανάγλυφες μπρούτζινες πλάκες του 16ου αιώνα και μια μπρούτζινη κεφαλή του 14ου αιώνα, μέρη ενός ευρύτερου συνόλου καλλιτεχνικών αντικειμένων που είναι γνωστά σαν τα «Μπρούτζινα του Μπενίν», πρόκειται να επιστρέψει επισήμως στη Νιγηρία το «Met», το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε από τον διευθυντή του μουσείου Μαξ Χολάιν και τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας, Aμπα Iσα Τιτζάνι, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο αμερικανικό ίδρυμα.

Τα έργα, όπως και τα υπόλοιπα «Μπρούτζινα του Μπενίν», λαφυραγωγήθηκαν το 1897 από τις βρετανικές δυνάμεις οι οποίες κατέλαβαν και λεηλάτησαν το Βασίλειο του Μπενίν, στη σημερινή νοτιοδυτική Νιγηρία. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, τα έργα βρέθηκαν σε διάφορα διεθνή ιδρύματα και συλλογές. Από τα τρία έργα που ετοιμάζεται να επιστρέψει το Met, οι δύο μπρούτζινες πλάκες βρέθηκαν στην κατοχή του το 1991 ως προσφορά ενός ανώνυμου δότη, ενώ η μπρούτζινη κεφαλή φυλασσόταν στις αποθήκες του επί πέντε χρόνια, προκειμένου να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας πώλησης που τελικά δεν ευοδώθηκε.

Ο Μαξ Χολάιν και ο Aμπα Iσα Τιτζάνι υπέγραψαν και ένα μνημόνιο συνεργασίας πάνω σε μελλοντικές ανταλλαγές και δανεισμούς, όπως εκείνος που προβλέπει την αποστολή εκθεμάτων από τις συλλογές του Met σε ένα υπό κατασκευήν μουσείο δυτικής αφρικανικής τέχνης στην πόλη του Μπενίν, καθώς και ένας ακόμα, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας, που το 2024 θα τροφοδοτήσει με εκθέματα την επικείμενη ανακαίνιση της πτέρυγας αφρικανικής τέχνης του αμερικανικού μουσείου.

«Το ζήτημα του επαναπατρισμού έργων τέχνης», δήλωσε ο Aμπα Iσα Τιτζάνι, «έχει βρει τη θέση του στις καρδιές των ανθρώπων. Ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του στα μουσεία, ειδικά της Ευρώπης, και τους λέει ότι αυτά τα έργα δεν είναι δικά τους, δεν κατέχονται νόμιμα. Ωστόσο τα εκθέτουν και παίρνουν όλα τα εύσημα».


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια