Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Στροφάδων

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547. Ασπάστηκε τον μοναχισμό στη Μονή των Στροφάδων και έγινε και ηγούμενος αυτής. Μετά το θάνατ...

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Στροφάδων

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547. Ασπάστηκε τον μοναχισμό στη Μονή των Στροφάδων και έγινε και ηγούμενος αυτής. Μετά το θάνατό του, στις 17 Δεκεμβρίου 1622, τάφηκε στις Στροφάδες σύμφωνα με την επιθυμία του. Ανακηρύχθηκε άγιος το 1733, μετά την εκταφή του λειψάνου του που βρέθηκε άθικτο και σήμερα βρίσκεται σε ασημένια λάρνακα στον ομώνυμο ναό στη Ζάκυνθο, αφιερωμένο στην αγιοσύνη του. 


Ι. Μονή Αγίου Διονυσίου Στροφάδων 

Η Ι. Μονή Στροφάδων έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας ολόκληρη τη νησίδα της Σταμφάνης, διότι είναι σημαντικό και σπάνιο για τον ελλαδικό χώρο μνημειακό συγκρότημα της Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. 

Η ίδρυσή της αναφέρεται στο πρώτο ήμισυ του 13ου αιώνα από την Ειρήνη, σύζυγο ή κόρη του αυτοκράτορα Θεοδώρου Α΄ του Λασκάρεως. Το 1440 η Μονή ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγο. 


Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Στροφάδων

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Στροφάδων

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Στροφάδων

Το οικοδομικό συγκρότημά της διαμορφώνεται από τις τέσσερις κύριες πτέρυγες κτισμάτων οι οποίες είναι διατεταγμένες γύρω από μία εσωτερική στενή αυλή που σχηματίζουν στενό περίβολο. Στη νότια πλευρά του συγκροτήματος της Μονής δεσπόζει επιβλητικός ο επιμήκης και ψηλός πρισματικός όγκος του Πύργου, συνολικού ύψους 20 μέτρων, που ενσωματώνει το Καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού και στην Παναγία Πανταχαρά.

Σήμερα το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του μοναστηριακού συγκροτήματος της Μονής στα Στροφάδια έχει ξεκινήσει μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - Region of Ionian Islands και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια