Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστρέφει στη Νιγηρία ο χάλκινος «θησαυρός» του Μπενίν

Ένα ακόμη βρετανικό μουσείο μπαίνει στη λίστα των οργανισμών που θα επιστρέψουν αρχαιότητες στην πόλη Μπενίν της Νιγηρίας, που λεηλατήθηκαν ...

Επιστρέφει στη Νιγηρία ο χάλκινος «θησαυρός» του Μπενίν

Ένα ακόμη βρετανικό μουσείο μπαίνει στη λίστα των οργανισμών που θα επιστρέψουν αρχαιότητες στην πόλη Μπενίν της Νιγηρίας, που λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το Great North Museum: Hancock στο Νιούκαστλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επαναπατρίσει ένα χάλκινο μουσικό όργανο, που χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές, στο μουσείο του Μπενίν. Με αφορμή τη «βίαιη αφαίρεσή του» από το Μπενίν, αναφέρει η ανακοίνωση του μουσείου, αποφασίστηκε ομόφωνα από τη διοίκηση του φορέα, ο οποίος εποπτεύεται από το πανεπιστήμιο της περιοχής, να βρει έναν τρόπο επαναπατρισμού του αντικειμένου στη Νιγηρία.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο, φτιαγμένο από χαλκό, με τον διάκοσμο ενός πτηνού στη μια του πλευρά, αποκτήθηκε από το Νιούκαστλ το 1951. Νωρίτερα ήταν μέρος της συλλογής του Wellcome Historical Medical Museum του Λονδίνου. Σε δηλώσεις της σε ξένα μέσα ενημέρωσης, η Βι Πόλοκ, πρύτανης Πολιτισμού και Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο δεν είχε κανέναν «δισταγμό» να επιστρέψει το τελετουργικό αντικείμενο, το οποίο, εκτός από την ιστορική του σημασία για τον λαό του Μπενίν, είναι και ένα σύμβολο «ιστορικής αδικίας και σκληρής βίας». Οι χάλκινοι θησαυροί του Μπενίν, όπως λέγονται, μεταφέρθηκαν στη Βρετανία μετά την εκστρατεία του βρετανικού στρατού το 1897, που αιματοκύλισε το βασίλειο του Μπενίν. Μεγάλο μέρος των αρχαιοτήτων μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, κάποια άλλα δόθηκαν σε ιδιώτες, ενώ ένα μέρος τους δημοπρατήθηκε για να καλυφθούν τα έξοδα της εκστρατείας. Η Νιγηρία διεκδικεί την επιστροφή τους από το 1960.

Είπαμε στην αρχή ότι το Great North Museum δεν είναι το μόνο βρετανικό μουσείο που επιστρέφει αντικείμενα των θησαυρών του Μπενίν. Παρόμοιες αποφάσεις πήραν τα πανεπιστημιακά μουσεία του Κέμπριτζ και του Αμπερντίν τον Οκτώβριο του 2021. Το ίδιο, όμως, έκανε και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το οποίο ανακοίνωσε πέρυσι την επιστροφή τριών αντικειμένων στη Νιγηρία.

Αν δούμε τις επιστροφές με αριθμούς, τα αντικείμενα που επαναπατρίζονται δεν είναι τίποτα μπροστά στα περίπου 900 που βρίσκονται στις αποθήκες και την έκθεση του Βρετανικού Μουσείου. Αν όμως κοιτάξουμε τον συμβολισμό των κινήσεων, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πίεση που ασκείται έμμεσα και στο ιστορικό μουσείο του Λονδίνου. Το Βρετανικό Μουσείο, από την πλευρά του, βρίσκεται σε συζητήσεις για τον δανεισμό αντικειμένων στο μουσείο του Μπενίν. Οπως είναι γνωστό, απαγορεύεται στους Trustees του μουσείου να απομακρύνουν αντικείμενα από τις συλλογές του μόνιμα, παρά μόνο να δανείσουν σε άλλα μουσεία.

Πάντως, για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, δεν θα πρέπει να συγχέονται οι διεκδικήσεις χωρών που υπήρξαν αποικίες της Βρετανίας με το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί γενικά ελληνικές αρχαιότητες, αλλά μόνο την επανένωση των αρχιτεκτονικών μελών του Παρθενώνα.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια