Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κρήτη: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στα Τσουρουνιανά

Σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται στον αρχαιολογικό χώρο στα Τσουρουνιανά, με την ανάγκη μικρών αλλαγών στη χάραξη της παράκαμψης Τοπολίων να ...

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στα Τσουρουνιανά

Σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται στον αρχαιολογικό χώρο στα Τσουρουνιανά, με την ανάγκη μικρών αλλαγών στη χάραξη της παράκαμψης Τοπολίων να είναι επιτακτική.

Στον αρχαιολογικό χώρο στα Τσουρουνιανά υπάρχει ένα μεγάλο ταφικό συγκρότημα που αποκαλύφθηκε κατά τη χάραξη του δρόμου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της επιτροπής κατοίκων, μετά από αίτησή τους, η αρχαιολογική υπηρεσία όρισε για την ενημέρωσή τους τον αρχαιολόγο κ. Νεκτάριο Πατεράκη που ήταν ο υπεύθυνος της ανασκαφής. Οι κάτοικοι συνάντησαν τον κ. Πατεράκη την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στην αίθουσα των Τοπολίων και στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο.


Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στα Τσουρουνιανά

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στα Τσουρουνιανά

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, «ο κ. Πατεράκης πρόθυμα, απλά και κατανοητά -τον ευχαριστούμε και δημόσια γι’ αυτό- μας περιέγραψε τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή και τη σπουδαιότητα του μνημείου, που με βεβαιότητα μέρος του μόνο έχει αποκαλυφθεί. Μας είπε πως το ταφικό συγκρότημα είναι της Βυζαντινής περιόδου, το σημαντικότερο από όσα έχουν βρεθεί στη νότια Ελλάδα. Πως όποτε η ανασκαφή συνεχιστεί θα αποκαλυφθεί ολόκληρο το μνημείο και ο ναός που υπήρχε στον χώρο του, για τον οποίο υπάρχουν και μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Πως ο χώρος και τα ευρήματα σ’ αυτόν δίνουν σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για ολόκληρη την περιοχή και αποτελεί σημαντικό μέρος των αρχαιοτήτων όλης της Κισσάμου. Πως για τους αρχαιολόγους μελετητές, το ταφικό συγκρότημα μπορεί να δώσει πολλά ακόμα στοιχεία ανθρωπολογικού, πληθυσμιακού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την εποχή του.

Όπως μας είπε, η αρχαιολογική υπηρεσία ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης για τη σπουδαιότητα του μνημείου και ζήτησε απ’ αυτές, το οδικό έργο με την όποια δυνατή μετακίνηση του σ’ αυτό το σημείο, να μην το καταστρέψει».

Μετά από αυτήν την ενημέρωση, η επιτροπή γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τον Δήμο Κισσάμου ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή «τη συμβολή της με κάθε τρόπο, ώστε το μνημείο να διατηρηθεί και να αναδειχθεί».

Επίσης, θα ζητήσουν «από τους υπεύθυνους μηχανικούς της Αντιπεριφέρειας Χανίων για το έργο της παράκαμψης να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε στο ταφικό συγκρότημα η χάραξη του δρόμου ελαφρώς να μετακινηθεί».


Πηγή: Χανιώτικα Νέα



Δεν υπάρχουν σχόλια