Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προχωράει το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του ναού Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησια...

Προχωράει το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του ναού Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020» (ΕΣΠΑ) ήδη από το 2019 από την Περιφέρεια Αττικής, επί διοικήσεως Ρένας Δούρου. 

Το έργο έχει προϋπολογισμό €445.000 και φορέας υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ο Ναός του Αγίου Ανδρέα είναι από τους πιο σημαντικούς βυζαντινούς ναούς των Κυθήρων. Ανήκει στον τύπο τού εγγεγραμμένου σταυροειδούς, μεταβατικού, με τρούλο. Διασώζει τοιχογραφίες δύο βυζαντινών στρωμάτων (10ος – 13ος), με ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας το αποσπασματικά σωζόμενο δεύτερο στρώμα τού 13ου αιώνα. 

Ο ναός είναι κηρυγμένο ως προέχον βυζαντινό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 58/Α΄/11-3-1925) και ανήκει στον τύπο των μεταβατικών σταυροειδών εγγεγραμμένων ναών. Μετά το σεισμό του 2006 απαιτήθηκαν υποστυλώσεις στο εσωτερικό του ναού και έκτοτε δεν είναι επισκέψιμος. 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου για την επαναλειτουργία του. Με τη λήξη του έργου θα αποδοθεί προς χρήση ένα σημαντικό μνημείο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της νήσου των Κυθήρων. 

Η ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για την προστασία του μνημείου, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων, θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της συντήρησης και της λειτουργίας του μνημείου, καθώς ο ναός θα λειτουργήσει ως επισκέψιμος.


Πηγή: KytheraNews



Δεν υπάρχουν σχόλια