Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προϊστορική Αθήνα και Αττική: Μύθοι και πραγματικότητα

Μυκηναϊκοί τάφοι στον Θορικό Λαυρίου - © Ν. Παπαδημητρίου Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Νίκο Παπαδημητρίου, αρχαιολόγο με ειδίκευση στην ...

Μυκηναϊκοί τάφοι στον Θορικό Λαυρίου - © Ν. Παπαδημητρίου
Μυκηναϊκοί τάφοι στον Θορικό Λαυρίου - © Ν. Παπαδημητρίου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Νίκο Παπαδημητρίου, αρχαιολόγο με ειδίκευση στην προϊστορία του Αιγαίου και της Αττικής και διευθυντή του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, για την προϊστορική Αθήνα και την Αττική, τη σχέση των μύθων με την ιστορία και τη μεταγενέστερη πρόσληψη της προϊστορίας από τους Αθηναίους.

Οι απαρχές της ιστορίας της Αθήνας είναι γεμάτες με συναρπαστικούς μύθους.

Ο Κέκροπας, γιος της Γης και του Ουρανού και χθόνια θεότητα, ήταν κατά τον μύθο ο ιδρυτής της πρώτης πόλης των Αθηνών που τότε ονομαζόταν Κεκροπία. Από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από τη μέση και κάτω δράκος, είναι ο μυθικός γενάρχης των Αθηναίων.

Ο μύθος όμως έχει ακόμα κάτι να πει. Μετά από πολλές περιπέτειες και κινδύνους, ο Θησέας, γιος του Αιγαία και της Αίθρας, χθόνιας καταγωγής επίσης, φτάνει στην Αθήνα και γίνεται αποδεκτός από τον λαό ως βασιλικός απόγονος και διάδοχος, υποτάσσοντας σφετεριστές και όποιες κοινότητες της Αττικής αντιστέκονταν.

Ακούστε το podcast εδώ.

Ο Νίκος Παπαδημητρίου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Έχει διατελέσει επιμελητής Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ενώ έχει διδάξει ως λέκτορας στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Από τον Απρίλιο του 2021 είναι διευθυντής του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Πλάκα. Ειδικεύεται στην Προϊστορία του Αιγαίου, με έμφαση στην Εποχή του Χαλκού.

Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Η είσοδος του Θησέα στην Αθήνα» διαβάζει η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη.

Ακούστε το podcast εδώ.


Πηγή: Αγιάτη Μπενάρδου, Νίκος Παπαδημητρίου, LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια