Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεσσαλονίκη: Η ανακαίνιση… αποκάλυψε αγάλματα κρυμμένα σε πατάρι!

Ένας μίνι αρχαιολογικός… θησαυρός αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανακαίνισης διαμερίσματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κατά τη διά...

Θεσσαλονίκη: Η ανακαίνιση… αποκάλυψε αγάλματα κρυμμένα σε πατάρι!

Ένας μίνι αρχαιολογικός… θησαυρός αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ανακαίνισης διαμερίσματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης εντοπίστηκαν δύο μαρμάρινες κεφαλές γυναικείων αγαλμάτων της Ρωμαϊκής Περιόδου τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα πίσω από γυψοσανίδα στο πατάρι του διαμερίσματος.

Μαζί με τις μαρμάρινες κεφαλές βρέθηκαν έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το σπίτι είχε πρόσφατα αγοραστεί από τον νέο ιδιοκτήτη του ο οποίος αποφάσισε να το ανακαινίσει χωρίς βέβαια να περιμένει να βρεθεί ενώπιον αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο 35χρονος ενημέρωσε αμέσως τις αστυνομικές αρχές, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει πεθάνει.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.


Θεσσαλονίκη: Η ανακαίνιση… αποκάλυψε αγάλματα κρυμμένα σε πατάρι!

Θεσσαλονίκη: Η ανακαίνιση… αποκάλυψε αγάλματα κρυμμένα σε πατάρι!

Θεσσαλονίκη: Η ανακαίνιση… αποκάλυψε αγάλματα κρυμμένα σε πατάρι!


Έρευνα για το αν απεικονίζουν θεό ή θνητό

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αναμένεται να παραδοθούν εντός της εβδομάδας οι δύο μαρμάρινες κεφαλές γυναικείων αγαλμάτων που εντοπίσθηκαν σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.

Στη συνέχεια θα μελετηθεί αν ταιριάζουν με κάποια από τα ήδη υπάρχοντα ακέφαλα αγάλματα και θα εξεταστεί αν η μορφή που απεικονίζεται παραπέμπει σε κάποιον θεό ή θνητό.

Ως σπάνιο φαινόμενο χαρακτηρίζεται μάλιστα η εύρεσή τους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης η οποία κρατά τα αγάλματα σε ασφαλή χώρο και τα αξιοποιεί- αναλόγως με την προέλευσή τους- σε εκθέσεις.

Ο Αστέριος Λιούτας, προϊστάμενος του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε στο ThessToday.gr ότι είναι αρχαία και ανήκουν στην Ρωμαϊκή Εποχή ενώ εξήγησε και την διαδικασία για να την αναγνώρισή τους. «Αναμένεται να παραδοθούν στην Εφορεία προκειμένου να χρονολογηθούν, να δουν οι υπεύθυνοι αν ταιριάζουν με κάποια από τα ακέφαλα αγάλματα που έχουμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και να μελετήσουμε αν η μορφή που απεικονίζεται παραπέμπει σε κάποιον θεό ή θνητό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μαρμάρινες κεφαλές είναι εφικτό να εντοπισθούν ακόμη και μέσα σε χτισμένους παλιούς τοίχους. Αγάλματα και τμήματα αυτών βρίσκονται συνήθως σε συγκεκριμένα σημεία και σε κοινή θέα όπως ναούς, ελεύθερους χώρους ενώ όλα τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στις ανασκαφές, προέρχονται από τάφους. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την Εφορεία, διότι οι τάφοι σφραγίζονται και είναι αδιατάρακτοι.


Πηγή: GRTimes, iefimerida



Δεν υπάρχουν σχόλια