Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οστά μαμούθ εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία

[Credit: AcArcheology] Οστά από μαμούθ, ρινόκερο, βίσωνα, λύκο και ύαινα εντοπίστηκαν σε σπηλιές, κατά τη διάρκεια κατασκευής κατοικιών στη ...

Οστά μαμούθ εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία
[Credit: AcArcheology]

Οστά από μαμούθ, ρινόκερο, βίσωνα, λύκο και ύαινα εντοπίστηκαν σε σπηλιές, κατά τη διάρκεια κατασκευής κατοικιών στη νοτιοδυτική Βρετανία.

Οι ειδικοί είπαν ότι το εύρημα στο Σέρφορντ, στην περιοχή της κατασκευής κτιρίου 5.500 κατοικιών στα περίχωρα του Πλίμουθ, είναι «εξαιρετικό» και δίνει μια εκπληκτική ματιά στην πανίδα αυτού του μεγέθους, που περιπλανιόταν στο σημερινό Ντέβον πριν από 30.000 και 60.000 χρόνια.

Περισσότερες από 200 συστάδες οστών έχουν ήδη αφαιρεθεί προσεκτικά από το σπήλαιο και θα εξεταστούν με σκοπό να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας εικόνας του πώς ήταν η ζωή στην εποχή των παγετώνων στη Βρετανία.


Οστά μαμούθ εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία
[Credit: AcArcheology]

Τα δείγματα που έχουν ληφθεί από την τοποθεσία έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει μερικά απολιθωμένα οστά ενός μαμούθ, συμπεριλαμβανομένου ενός χαυλιόδοντα, ενός γομφίου δοντιού και άλλων οστών και οστά ρινόκερου, συμπεριλαμβανομένου ενός ατελούς κρανίου και της κάτω γνάθου του.

Επίσης έχει βρεθεί ένας πλήρης σκελετός λύκου, απολιθωμένα οστά  ύαινας, αλόγου, ταράνδου, λαγού του βουνού και κόκκινης αλεπούς ενώ βρέθηκαν και οστά διάφορων μικρών θηλαστικών όπως νυχτερίδες.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι κατά την εργαστηριακή ανάλυση θα ταυτοποιηθούν περισσότερα οστά μικρών θηλαστικών.


Οστά μαμούθ εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία
[Credit: AcArcheology]

Το αν όλα τα πλάσματα που αποκαλύφθηκαν στο Σέρφορντ συνυπήρξαν ή ζούσαν σε διαφορετικά σημεία για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένει ένα μυστήριο.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι μερικά από τα πλάσματα έπεσαν σε ένα λάκκο και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν με αποτέλεσμα να γίνουν θηράματα για άλλα σαρκοφάγα ζώα ή ότι τα ζώα πέθαναν αλλού και τα οστά βρέθηκαν στην περιοχή με την πάροδο των χρόνων.

Η κατανόηση του εύρους των παρόντων θηλαστικών, ιδιαίτερα των φυτοφάγων, θα δώσει επίσης μια εικόνα για τα φυτά που μπορεί να υπήρχαν εκείνη την εποχή στον πλανήτη.


Οστά μαμούθ εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία
[Credit: AcArcheology]

Η Danielle Schreve, καθηγήτρια στο Royal Holloway University του Λονδίνου, ήταν μία από αυτές που μπήκαν στο εσωτερικό του σπηλαίου για να βοηθήσουν στην επίβλεψη των εργασιών ανάκτησης των οστών. 

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να μπαίνεις σε μια σπηλιά και να βρίσκεις υπολείμματα ζώων όπως χαυλιόδοντες από μαμούθ. Είναι πολύ ιδιαίτερο» είπε.

Η Schreve πρόσθεσε ότι ίσως είναι το πιο σημαντικό εύρημα του είδους του από την ανακάλυψη του σπηλαίου Joint Mitnor στο Ντέβον πριν από περισσότερα από 80 χρόνια.

Τα οστά ζώων και τα περιβαλλοντικά δείγματα έχουν καταγραφεί και αφαιρεθεί από το έδαφος και υποβάλλονται σε ακαδημαϊκή ανάλυση και εργασίες συντήρησης.


Οστά μαμούθ εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία
[Credit: AcArcheology]

Το πλήρες αρχείο των απολιθωμένων οστών αναμένεται να επιστρέψει στο Ντέβον, υπό τη φροντίδα του The Box, του ανανεωμένου μουσείου του Πλίμουθ.

Οι ιθύνοντες είπαν ότι η περιοχή όπου βρέθηκαν τα οστά θα διατηρηθεί ως έχει και δεν θα χτιστεί τίποτα στην κορυφή ενώ θα σφραγιστεί και η είσοδος του σπηλαίου.

Ο Rob Bourn, ο διευθύνων σύμβουλος του Orion Heritage και επικεφαλής αρχαιολόγος στο έργο για την Κοινοπραξία του Σέρφορντ, επισήμανε πως πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη εθνικής σημασίας, «μια εμπειρία ζωής για όσους εμπλέκονται. Το να βρίσκεις μια τέτοια σειρά από αντικείμενα ανέγγιχτα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερο φαινόμενο».


Οστά μαμούθ εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία
[Credit: AcArcheology]

Ο Bourn τόνισε ότι η νοτιοδυτική Αγγλία ήταν πολύ διαφορετική την εποχή των μαμούθ. «Ήταν μια περιοχή όπου ευδοκιμούσαν τα μαμούθ και άλλα πλάσματα, που περιπλανήθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις σε ένα τοπίο που έμοιαζε πολύ διαφορετικό από το σήμερα, με παγετώνες, επιρρεπές σε τεράστιες πλημμύρες».

Ο Duncan Wilson, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης «Ιστορική Αγγλία», δήλωσε πως: «Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετική. Η εύρεση μερικών υπολειμμάτων μιας τέτοιας σειράς ειδών εδώ στο Ντέβον μας δίνει μια λαμπρή εικόνα για τα ζώα που περιφέρονταν στην Βρετανία από την εποχή των παγετώνων, χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς και μια καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και του κλίματος εκείνη την εποχή».

 


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian


Δεν υπάρχουν σχόλια