Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα μουσεία καλούν τα παιδιά

Ας αξιοποιήσουμε την περιέργεια των παιδιών, ας επενδύσουμε σ’ αυτή, τώρα που είναι αγνή και ζωηρή. Κυρίως ας αποφύγουμε να σπαταλιέται σε μ...

Τα μουσεία καλούν τα παιδιά

Ας αξιοποιήσουμε την περιέργεια των παιδιών, ας επενδύσουμε σ’ αυτή, τώρα που είναι αγνή και ζωηρή. Κυρίως ας αποφύγουμε να σπαταλιέται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικά παιχνίδια και στην τηλεόραση. Δραστηριότητες υπάρχουν για όλο τον Απρίλιο σε πολλά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα.

Τον κόσμο του προγραμματισμού και της ρομποτικής μπορούν να τον γνωρίσουν στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με επιδείξεις πειραμάτων, science games, διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Δέκα διαφορετικές προτάσεις. Τα παιδιά 5 έως 9 ετών μπορούν από κοντά να παρακολουθήσουν πειράματα που σχετίζονται με τον ήχο. Αλλα να κατασκευάσουν ρομποτικά ζωάκια με Lego WeDo, με κίνηση και ήχο. Προτρέψτε τα να παρακολουθήσουν το εργαστήριο γνωριμίας με το νευρικό σύστημα και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπου μέσα από κατασκευές, βιωματικά πειράματα και αναπαραστάσεις έρχονται σε επαφή με το νευρικό σύστημα και τις δομές του.

Οι ηλικίες από 9 έως και 14 ετών μπορούν να κατασκευάσουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα, να πειραματιστούν με τους διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης αντιστάσεων σε ένα κύκλωμα, να ανακαλύψουν τη στενή σχέση μεταξύ μουσικής, φυσικής και μαθηματικών. Οσο για τους εφήβους που αγαπούν τα μυστήρια υπάρχουν σχετικά παιχνίδια. Ενα ανεξιχνίαστο έγκλημα! Αναλαμβάνουν την υπόθεση από τη θέση του ερευνητή και χρησιμοποιούν τα ευρήματα από τη σκηνή του εγκλήματος.

Και επειδή πλησιάζει το Πάσχα, ίσως κάποια παιδιά θελήσουν να ανακαλύψουν φυσικά και χημικά φαινόμενα που σχετίζονται με την καύση των κεριών, να δουν πώς μπορεί να ανάψει κάποιος φωτιά χωρίς τη χρήση φλόγας, να μάθουν πώς προκύπτουν οι λαμπερές σπίθες και τα έντονα χρώματα των βεγγαλικών.

Το Ιδρυμα Ευγενίδου δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του μέσα από 57 διαδραστικά εκθέματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Ρομποτικής, να εμβαθύνουν σε επιστημονικές αρχές, μαθηματικές έννοιες και τεχνολογικές εφαρμογές.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για τα παιδιά έχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, όσα θαυμάζουν τα ψηφιδωτά, το μουσείο τούς προτείνει online να φτιάξουν τα δικά τους, με ξηρούς καρπούς που όλοι έχουμε σπίτι (amth@culture.gr).


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια