Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιότητα και σύγχρονη τέχνη – Δεκαπενταετία επιτυχιών στο Κυκλαδικό Μουσείο

Η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου. Από τον Πικάσο και τον Σάι Τουόμπλι ως την Λουίζ Μπουρζουά, τον Άι Γουέι Γουέ...

Η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου.
Η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου.

Από τον Πικάσο και τον Σάι Τουόμπλι ως την Λουίζ Μπουρζουά, τον Άι Γουέι Γουέι και βέβαια τον δικό μας Γιάννη Κουνέλλη το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσμετρά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εκθέσεις των μεγαλύτερων ονομάτων της παγκόσμιας τέχνης, δίνοντας ευκαιρία και στο ελληνικό κοινό να δει έργα τους.

Δικαιολογημένος λοιπόν ο εορτασμός της επετείου με μία δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά) στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι εκθέσεις και οι συνεργασίες από το 2007 ως το 2021.

«Με στόχο τη διάδοση του Κυκλαδικού και του Αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που αποτελεί κεντρικό άξονα της αποστολής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, οι εκθέσεις αυτές μας έδωσαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε νέες ομάδες κοινού και να αποκτήσει το Μουσείο το δικό του στίγμα στον διεθνή χάρτη»  όπως είπε στην παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021»  η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του μουσείου κυρία Σάντα Μαρινοπούλου.


Ο διάλογος

Στην πρώτη έκθεση με τίτλο «Θεϊκοί Διάλογοι: Cy Twombly και Ελληνική Αρχαιότητα», για πρώτη φορά, 27 έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία παρουσιάστηκαν δίπλα σε δώδεκα έργα της αρχαιότητας. Και ως συνέχεια των «Θεϊκών Διαλόγων» η  έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Κι αυτό χάρη στον ζωντανό και πρωτότυπο διάλογο ανάμεσα σε 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο και 67 αρχαιότητες.

Η έκθεση μάλιστα έλαβε το Βραβείο Κοινού στα Διεθνή βραβεία Global Fine Art Awards (GFAA), ενώ ήταν η μοναδική ελληνική υποψηφιότητα μεταξύ  99 επιλεγέντων υποψηφίων από 2000 συμμετοχές από 27 χώρες από όλο τον κόσμο.


Από την έκθεση Θεϊκοί Διάλογοι «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός».
Από την έκθεση Θεϊκοί Διάλογοι «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός».

Το πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης του μουσείου άρχισε το 2007 όταν ανέλαβε την προεδρία του η κυρία Μαρινοπούλου. Ήταν μια ιδέα που είχε αγκαλιάσει με θέρμη και η ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η αείμνηστη Ντόλλη Γουλανδρή. Έκτοτε οργανώνονται σε ετήσια βάση εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με σημείο αναφοράς πάντα τις μόνιμες συλλογές του.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης άλλωστε  είναι από τα λίγα αρχαιολογικά μουσεία παγκοσμίως. που διατηρούν σταθερό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης με τη δέσμευση να πραγματοποιεί ετήσια έκθεση.


Το όραμα

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα πρόεδρος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είχα ένα απλό αλλά φιλόδοξο όραμα», λέει η κυρία Μαρινοπούλου. «Να γίνει το μουσείο ένας δυναμικός σύνδεσμος μεταξύ του χθες και του σήμερα, κάτι που σε ένα αρχαιολογικό μουσείο δεν είναι απαραίτητα δεδομένο.

Με στόχο να αναδείξουμε ότι η αρχαία ελληνική τέχνη αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα πηγή έμπνευσης των μοντέρνων και σύγχρονων δημιουργών, ξεκινήσαμε το 2007 μία σειρά εκθέσεων που δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στην αρχαία τέχνη και την τέχνη του 20ού και 21ου αιώνα».


Από την έκθεση Θεϊκοί Διάλογοι «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»
Από την έκθεση Θεϊκοί Διάλογοι «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»

Το μουσείο προσκαλεί έτσι, καλλιτέχνες και επιμελητές από όλον τον κόσμο για να μελετήσουν και να εμπνευστούν από τις συλλογές του, δημιουργώντας ένα διάλογο ανάμεσα σε έργα της αρχαιότητας και σε  δημιουργίες της εποχής μας.

Ανάμεσα στους διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες που, έχουν φιλοξενηθεί έργα τους είναι επίσης ο φωτογράφος Τόμας Στρουτ, η Σάρα Λούκας, ο Ούγκο Ροντινόνε, ο Τζόρτζ Κόντο και ο Στέρλινγκ Ρούμπι.


Η έκδοση «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021»
Η έκδοση «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021»


Οι συνεργασίες

Όπως λέει η κυρία Αφροδίτη Γκόνου, σύμβουλος Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του μουσείου. «Στόχος ήταν να δούμε το μουσείο, τα αντικείμενα της συλλογής, την αρχαιότητα και την ιστορία μας μέσα από τα μάτια νέων καλλιτεχνών, να υποστηρίξουμε τη σύγχρονη τέχνη αλλά και να φέρουμε τους νέους κοντά μας».

Προσθέτοντας, ότι οι καλλιτέχνες και επιμελητές από όλον τον κόσμο, που μελέτησαν και εμπνεύστηκαν από τις συλλογές του μουσείου,  έγιναν πρεσβευτές του. «Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει πιο ζωντανό ένα μουσείο παρά ο διάλογος της αρχαίας τέχνης με τη σύγχρονη τέχνη, ο διάλογος των δημιουργών της αρχαιότητας με τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές της εποχής μας».


Από την έκθεση «Θεϊκοί Διάλογοι: Cy Twombly και Ελληνική Αρχαιότητα»
Από την έκθεση «Θεϊκοί Διάλογοι: Cy Twombly και Ελληνική Αρχαιότητα»

Από την έκθεση «Θεϊκοί Διάλογοι: Cy Twombly και Ελληνική Αρχαιότητα»
Από την έκθεση «Θεϊκοί Διάλογοι: Cy Twombly και Ελληνική Αρχαιότητα»

Από την αρχή αυτής της πορείας  εξάλλου, το Μουσείο επεδίωξε συνεργασίες με άλλους οργανισμούς, με στόχο ένα μουσείο ζωντανό με εξωστρέφεια. Η συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ για τα Βραβεία ΔΕΣΤΕ ήταν καθοριστική γιατί άνοιξε τους χώρους του Μουσείου στην ελληνική σκηνή σύγχρονης τέχνης.

Ακολούθησε η συνεργασία με τον ΝΕΟΝ,  φιλοξενώντας μονογραφικές εκθέσεις κορυφαίων καλλιτεχνών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι Μάρτιν Κιπενμπέργκερ, Μάικ Κέλι, Πολ Τσαν και Μάριο Μερτζ. Εξάλλου με την πρόθεση να γίνει πλατφόρμα και για μικρότερους πολιτιστικούς οργανισμούς, το μουσείο συνεργάστηκε με το Radio Athènes.


Η έκδοση «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021»
Η έκδοση «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007-2021»

Να σημειωθεί, ότι η  έκδοση προσφέρει μία πλήρη επισκόπηση του προγράμματος μέχρι και σήμερα, περιλαμβάνει συνοπτικά εισαγωγικά κείμενα και κυρίως πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα έργα και την παρουσίασή τους στους χώρους του μουσείου, καθώς και αρχειακό υλικό από την προετοιμασία επιλεγμένων εκθέσεων. Η υλοποίησή της έγινε με την υποστήριξη των μελών της Επιτροπής Υποστήριξης Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και διατίθεται στο Cycladic Shop και στα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια