Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στη Νορβηγία βρέθηκε το πιο παλιό σανδάλι του κόσμου;

Ήταν όντως σανδάλι. Πιθανότατα θα είχε διατηρηθεί στο χιόνι σε καλύτερη κατάσταση. Βρέθηκε μαζί με μια σειρά άλλων αντικειμένων όταν έλιωσε ...

Ήταν όντως σανδάλι. Πιθανότατα θα είχε διατηρηθεί στο χιόνι σε καλύτερη κατάσταση. Βρέθηκε μαζί με μια σειρά άλλων αντικειμένων όταν έλιωσε ο πάγος κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού του 2019. Το συγκεκριμένο σανδάλι βοήθησε τους αρχαιολόγους που εργάζονταν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Secrets of the Ice να βρουν ένα παλιό ξεχασμένο ορεινό πέρασμα που οδηγεί από την ενδοχώρα της Νορβηγίας μέχρι την ακτή. [Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]
Ήταν όντως σανδάλι. Πιθανότατα θα είχε διατηρηθεί στο χιόνι σε καλύτερη κατάσταση. Βρέθηκε μαζί με μια σειρά άλλων αντικειμένων όταν έλιωσε ο πάγος κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού του 2019. Το συγκεκριμένο σανδάλι βοήθησε τους αρχαιολόγους που εργάζονταν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Secrets of the Ice να βρουν ένα παλιό ξεχασμένο ορεινό πέρασμα που οδηγεί από την ενδοχώρα της Νορβηγίας μέχρι την ακτή.
[Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]

Σε απομακρυσμένο πέρασμα βουνού της Νορβηγίας βρέθηκε αυτό που πιστεύεται πως είναι το πιο παλιό σανδάλι του κόσμου, ηλικίας 1.700 χρόνων.

Τον Αύγουστο του 2019 η ομάδα του αρχαιολόγου, μέλους του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νορβηγίας, Espen Finstad βρισκόταν στα Jotunheim Mountains, τα οποία είχαν εξερευνήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Στο Horse Ice Patch -ένα αρχαίο πέρασμα του βουνού, στα 2.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας- είχαν εντοπίσει ένα μεσαιωνικό πέταλο και ένα οστό από το πόδι αλόγου.


Σιδερένιο πέταλο. «Το σχήμα του πετάλου υποδηλώνει ότι χρονολογείται στην ύστερη μεσαιωνική περίοδο», γράφουν οι αρχαιολόγοι της ομάδας Secrets of the Ice στη δημοφιλή σελίδα τους στο Facebook. [Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]
Σιδερένιο πέταλο. «Το σχήμα του πετάλου υποδηλώνει ότι χρονολογείται στην ύστερη μεσαιωνική περίοδο», γράφουν οι αρχαιολόγοι της ομάδας Secrets of the Ice στη δημοφιλή σελίδα τους στο Facebook. [Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]

To οστό από το πόδι ενός αλόγου βρέθηκε πριν από έξι χρόνια. [Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]
To οστό από το πόδι ενός αλόγου βρέθηκε πριν από έξι χρόνια. [Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]
 

Ο ήλιος έλαμπε, ο πάγος είχε λιώσει και οι επιστήμονες ήταν έτοιμοι για την επιστροφή από τα νορβηγικά βουνά. Ειδοποιήθηκαν από έναν οδηγό πως είχε βρει κάτι που έμοιαζε με σανδάλι, από την Εποχή του Σιδήρου. Ο άνθρωπος που έκανε την ανακάλυψη, φωτογράφισε το αντικείμενο και έστειλε τις συντεταγμένες του GPS στην ομάδα.


«Βρήκαμε πολλά σανδάλια στον πάγο που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τη Μεσαιωνική περίοδο», έγραψε στο Twitter ο αρχαιολόγος Lars Pilø. «Γιατί οι άνθρωποι έχαναν τα παπούτσια τους στο χιόνι; Μάλλον δεν το έκαναν - τα παπούτσια είναι φθαρμένα και πιθανότατα πεταμένα ως σκουπίδια. Λοιπόν, δεν πιστεύουμε ότι αυτό το σανδάλι είναι σκουπίδια».  [Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]
«Βρήκαμε πολλά σανδάλια στον πάγο που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τη Μεσαιωνική περίοδο», έγραψε στο Twitter ο αρχαιολόγος Lars Pilø. «Γιατί οι άνθρωποι έχαναν τα παπούτσια τους στο χιόνι; Μάλλον δεν το έκαναν - τα παπούτσια είναι φθαρμένα και πιθανότατα πεταμένα ως σκουπίδια. Λοιπόν, δεν πιστεύουμε ότι αυτό το σανδάλι είναι σκουπίδια».
 [Credit: Espen Finstad/Secrets of the Ice]

“Βρήκαμε ένα σανδάλι και πολλά άλλα ευρήματα, όπως κοπριά αλόγων, υφάσματα, άξονες από βέλη”, είχε πει ο Finstad στο Science Norway.

Τα αντικείμενα ήταν από διαφορετικές περιόδους. Για παράδειγμα, η κοπριά αλόγων ήταν από την εποχή των Βίκινγκς (800 - 1066 μ.Χ.). Αν αργούσαν μια μέρα, τα πάντα θα είχαν καλυφθεί και πάλι από χιόνι “και θα χρειάζονταν χρόνια για να λιώσει ξανά ο πάγος, μέσα στον οποίον βρήκαμε πολλά παπούτσια, από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως το Μεσαίωνα. Από τις φθορές καταλαβαίνουμε πως οι ιδιοκτήτες τους δεν τα ξέχασαν ή τα έχασαν. Τα άφησαν ως σκουπίδια”. Η έρευνα ενημέρωσε πως αυτό που έμοιαζε με σανδάλι, είχε δημιουργηθεί στο τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (200 - 500 μ.Χ.).  Το σχέδιό του δηλαδή, ήταν επηρεασμένο από την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως όσοι χρησιμοποιούσαν τα περάσματα στο βουνό, ήξεραν τι κάνουν “καθώς υπήρχαν πέτρες που όριζαν τις διαδρομές. Υποθέτουμε ότι μέσα από το σανδάλι θα φορούσαν κάτι άλλο για να προστατευτούν από τον πάγο -όπως ένα κομμάτι ύφασμα ή από δέρμα ζώου. Χρησιμοποιούσαν το βουνό για να πάνε από την ενδοχώρα προς τις ακτές, για επαφές και εμπόριο”. Η μοναδικότητα του σανδαλιού αφορά και το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν ενδείξεις πως άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις διαδρομές του βουνού, δεν υπήρχε αναφορά τόσο παλαιά όσο από το 300 μ.Χ.


Πηγή: Ν. Μπάκουλη, News247, Science Norway




Δεν υπάρχουν σχόλια