Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Νέα Υόρκη επέστρεψε 142 κλεμμένα αρχαία τεχνουργήματα στην Ιταλία- Αξίας 14 εκατ.$

Καθ’ οδόν για το νέο Μουσείο Διασωθείσας Τέχνης της Ρώμης είναι άλλες 142 κλεμμένες ιταλικές αρχαιότητες που κατάσχεσαν πέρυσι οι αρχές του ...

Η Νέα Υόρκη επέστρεψε 142 κλεμμένα αρχαία τεχνουργήματα στην Ιταλία- Αξίας 14 εκατ.$

Καθ’ οδόν για το νέο Μουσείο Διασωθείσας Τέχνης της Ρώμης είναι άλλες 142 κλεμμένες ιταλικές αρχαιότητες που κατάσχεσαν πέρυσι οι αρχές του Μανχάταν. 

Τα αρχαία τεχνουργήματα παραδόθηκαν σε Ιταλούς αξιωματούχους την Τετάρτη, σε τελετή για τον επαναπατρισμό τους, που έγινε στη Νέα Υόρκη. Η αξία τους εκτιμάται σε περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια. 

Ανάμεσα στις αρχαιότητες που επαναπατρίζονται είναι μια τοιχογραφία που εκλάπη από τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο του Herculaneum, που θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Γνωστή ως Ercolano Fresco, απεικονίζει τον Ηρακλή να στραγγαλίζει ένα φίδι και κατασχέθηκε πέρυσι από τη συλλογή του διαχειριστή hedge fund, Μάικλ Στέινχαρντ. 

Η τοιχογραφία, η αξία της οποίας εκτιμάται σε ένα εκατομμύριο δολάρια, ήταν ανάμεσα στα 180 αντικείμενα που παρέδωσε ο δισεκατομμυριούχος, όταν Ιταλοί και Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν κλαπεί και παράνομα διατεθεί στην αγορά τέχνης. 

Ο 81χρονος τα είχε αγοράσει από τον έμπορο Ρόμπερτ Χεχτ, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση. Ο Στέινχαρντ συμφώνησε σε μία ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της διευθέτησης της υπόθεσης.

Επίσης, στην Ιταλία επιστρέφουν τρεις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και εκλάπησαν από την Ποσειδωνία, αρχαία ελληνική πόλη στη νότια Ιταλία, ενώ μεταξύ άλλων επαναπατρίζεται και ένα πιθάρι, από το 700 π.Χ. 

Από τα 142 αντικείμενα που επεστράφησαν την Τετάρτη στην Ιταλία, τα 48 ανακτήθηκαν από τη συλλογή του Στέινχαρντ. Άλλα 60 κατασχέθηκαν από το Royal-Athena Galleries, έναν από τους κορυφαίους χώρους στις πωλήσεις ελληνορωμαϊκών τεχνουργημάτων. 

Αυτά τα αρχαία τεχνουργήματα θα προστεθούν στα πολλά που ήδη εκτίθενται στο Museo dell’Arte Salvata, το οποίο άνοιξε πρόσφατα για να παρουσιάζονται επαναπατρισμένες αρχαιότητες και άλλα διασωθέντα έργα τέχνης, δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Ιταλίας στη Νέα Υόρκη, Φαμπρίτσιο ντι Μικέλε. 

«Αυτά τα τεχνουργήματα αξίζουν μία θέση στην πατρίδα τους, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να εκτιμήσουν τα θαύματα του παρελθόντος της χώρας τους. Υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά πολιτιστικά τεχνουργήματα που λεηλατούνται και διακινούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΝΥΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια