Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καλαμάτα: Ξεκίνησε η ανασκαφή για τα αρχαία της Υπαπαντής

Ξεκίνησε προχθές το σημαντικό έργο της ανασκαφής των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Οι πρώτες εργασίες, υπό την επίβλεψη ...

Καλαμάτα: Ξεκίνησε η ανασκαφή για τα αρχαία της Υπαπαντής

Ξεκίνησε προχθές το σημαντικό έργο της ανασκαφής των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Οι πρώτες εργασίες, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, πραγματοποιούνται με μηχάνημα.

Η εκτέλεση εργασιών της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής γίνεται απολογιστικά και µε αυτεπιστασία από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο προγραµµατικής σύµβασης πολιτισµικής ανάπτυξης µεταξύ του υπουργείου Πολιτισµού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήµου Καλαµάτας.

Το έργο που θα εκτελεστεί αφορά στα εξής: 

α) Εργασίες αποχωµάτωσης µε µηχανικά και χειρωνακτικά µέσα και λοιπές χωµατουργικές εργασίες στον προς έρευνα χώρο στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαµάτα. 

β) Τοπογραφική, σχεδιαστική και φωτογραφική τεκµηρίωση των ευρηµάτων. 

γ) Φωτογραµµετρική αποτύπωση των ευρηµάτων. 

δ) Παρακολούθηση και επίβλεψη από την ΕΦΑ Μεσσηνίας των εκσκαφικών εργασιών στον χώρο της πλατείας. 

ε) Εκτέλεση όλων των άλλων αναγκαίων αρχαιολογικών εργασιών (πλύσιµο, καταγραφή, συντήρηση, τακτοποίηση ευρηµάτων κλπ.), που συνεπάγεται η ανασκαφή και για όσο χρονικό διάστηµα απαιτείται µετά το πέρας αυτής. 

στ) Οργάνωση του εργοταξίου. 

ζ) Ανάθεση µελετών για τη διαχείριση/ανάδειξη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων. 

η) Διαχείριση - ανάδειξη των αρχαιοτήτων κατόπιν της έγκρισης των µελετών που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της εν λόγω προγραµµατικής σύµβασης από τα αρµόδια όργανα του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανασκαφική έρευνα χρηματοδοτείται με 182.000 ευρώ από πιστώσεις του Δήµου Καλαµάτας.

Οπως έχει αποφασιστεί “οι ανασκαφικές εργασίες θα περιοριστούν στα σημεία που έχουν ήδη ανασκαφεί κατά το παρελθόν (νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας) και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επεκταθούν πέριξ αυτών, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση διατήρησης των αρχαίων λειψάνων και η έκταση των ήδη αποκαλυφθέντων οικοδομημάτων. Επιπλέον, θα επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.


Πηγή: Ελευθερία Online


 

Δεν υπάρχουν σχόλια