Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Β’ Συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών στον Πολύγυρο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη προσπάθειά το περυσινό καλοκαίρι, διοργαν...

Β’ Συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών στον Πολύγυρο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη προσπάθειά το περυσινό καλοκαίρι, διοργανώνει τη δεύτερη «Συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών Χαλκιδικής» την Πέμπτη 21, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, με σκοπό να φέρει στο κοινό της Χαλκιδικής όψεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τον κινηματογράφο.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στην υποβρύχια αρχαιολογία, ταινίες που αναδεικνύουν αρχαιολογικούς χώρους και προσωπικότητες της αρχαιολογίας με τιμώμενο πρόσωπο φέτος τον Δρ. αρχαιολόγο Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελο και αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πιστεύοντας στον εκπαιδευτικό ρόλο των αρχαιολογικών ταινιών, διοργανώνουμε παράλληλα για το κοινό που έχει ειδικότερα κινηματογραφικά ενδιαφέροντα “Μαθήματα” (Μaster class) με δημιουργούς αρχαιολογικών ταινιών που θα παρουσιάσουν τον τρόπο της δουλειάς τους.


Θα δοθούν τα παρακάτω μαθήματα:


1. «Eισαγωγή στον αρχαιολογικό κινηματογράφο»

Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια, Μ.Α. Cinema, télévision, audiovisuel (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους)

Στο εισαγωγικό αυτό μάθημα θα κάνουμε μια αναδρομή από τις πρώτες αρχαιολογικές ταινίες τη δεκαετία του 1920 που γύριζαν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι στους μακρινούς τόπους που ανέσκαπταν για λόγους τεκμηρίωσης, μέχρι την εκτεταμένη παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών στα τέλη του 20ου αι. για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τη σύγχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού ως διαδραστικό ψηφιακό αρχείο που μεταδίδει και δέχεται γνώση. Με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από χαρακτηριστικές αρχαιολογικές ταινίες.


2. «Παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών για την τηλεόραση»

Aπόστολος Τσιτσούλης, Σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης, Σεναριογράφος (Σκηνοθέτης ΕΡΤ ΑΕ, ΕΡΤ3)

Ο Απόστολος Τσιτσούλης, διακεκριμένος και έμπειρος σκηνοθέτης αρχαιολογικών ταινιών μας παρουσιάζει τα στάδια παραγωγής μιας αρχαιολογικής ταινίας στο πλαίσιο της ελληνικής τηλεόρασης, Με πηγή έμπνευσης την έρευνα στις πηγές μας οδηγεί από την ιδέα στην εικόνα κι από την εικόνα σε μια ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα εξετάσει επίσης το σημερινό τοπίο στην παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών και το ρόλο που μπορεί να παίξει η δημόσια τηλεόραση με επιλεγμένα παραδείγματα.


3. «Κινούμενα σχέδια μέσα στην κινηματογραφική αφήγηση»

Ζάχος Σαμολαδάς, Εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης (Σκηνοθέτης Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100)

Την πρωτότυπη πορεία του στην τηλεόραση, όπου συνδυάζει τον εικαστικό καλλιτέχνη με τον κινηματογραφικό δημιουργό θα μας ξετυλίξει ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Ζάχος Σαμολαδάς, αποκαλύπτοντας τα μυστικά των κινούμενων σχεδίων (animation) που έρχονται να συμπληρώσουν με ποιητικό τρόπο τις εικόνες από τον πραγματικό κόσμο. Πώς μπορούμε να βάλουμε σε ενέργεια τη φαντασία, όταν το κινηματογραφημένο υλικό δεν επαρκεί και ποιά είναι τα όρια της τέχνης, όταν υπηρετεί μια πραγματική ιστορία ή πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα;


Oι απαντήσεις για όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη νέα ερωτήματα στα «Μαθήματα» της Β’ Συνάντησης Αρχαιολογικών Ταινιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής.

Διατίθενται δώδεκα θέσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να στείλουν το συνημμένο έντυπο στην ηλ. διεύθυνση: efachagor@culture.gr (Υπόψη κ. Ελένης Στούμπου για Master class).

(Στην εκδήλωση έχουν προβλεφθεί όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Η χρήση της μάσκας είναι επιθυμητή).


Περισσότερες πληροφορίες:

Eφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, τηλ. 2310285163 (κα Ελένη Στούμπου)

E-mail: efachagor@culture.gr


Συντονισμός εκδήλωσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ, Αρχαιολόγος, Αν. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια

Παραγωγή: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Με τη συνεργασία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Με την υποστήριξη του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΤ-3, 102 FM, 95,8 FM.


Πρόγραμμα Β’ συνάντησης αρχαιολογικών ταινιών Χαλκιδικής


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, στις 20.45


Αφιέρωμα στην υποβρύχια αρχαιολογία

Αιγιλεία, 30’.00’’, 2012, Βασίλης Μεντόγιαννης

Το 2007 το νησάκι Αιγιλεία στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο ήρθε αναπάντεχα στην επικαιρότητα όταν ανακαλύφθηκε στις βόρειες ακτές του ένα αρχαίο ναυάγιο φορτωμένο με αμφορείς. Από τις πρώτες έρευνες του Ινστιτούτου Εναλίων Ερευνών σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων το ναυάγιο χρονολογήθηκε ανάμεσα στο 2ο και τον 1ο αι. π.Χ. Το 2010 η ίδια ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε συστηματικότερη έρευνα και ανασκαφή, που αποκάλυψε εκτός από τα κινητά ευρήματα και μέρος του ξύλινου σκαριού. Ο κινηματογραφικός φακός παρακολουθεί τη συναρπαστική πορεία των εργασιών στο βυθό και τη διατύπωση των ιστορικών ερωτημάτων.


Πατρίς, Απολεσθέν το 1868.  

60′.00”, 2007, Βασίλης Μεντόγιαννης και Γιώργος Νικολαΐδης

Μετά από διασταύρωση προφορικών πληροφοριών, εντοπίσθηκε κοντά στις ακτές της Κέας το ναυάγιο ενός τροχήλατου ατμόπλοιου, από τα πρώτα πλοία με ατμομηχανή πριν την ανακάλυψη της προπέλας, που μοιάζει εξωτερικά με ποταμόπλοιο. Πρόκειται για το πλοίο “Πατρίς”, που ανήκε στην πρώτη ελληνική ατμοπλοϊκή εταιρία και βυθίστηκε το 1868. Η ταινία παρακολουθεί το εγχείρημα από τη συλλογή των πληροφοριών μέχρι την ανακάλυψη του σκάφους, που σήμερα είναι δυνατόν να επισκεφτεί κανείς στο πλαίσιο προγράμματος καταδυτικού τουρισμού.


Αφιέρωμα σε προσωπικότητες της Αρχαιολογίας

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, στις 22.40


Πορτραίτο του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, ανασκαφέα στην έρημο Καρακορούμ του Τουρκμενιστάν

Black sands, (Μαύρη άμμος) 52′.00”, 2010, Αναστάσης Αγάθος

Η ταινία μας ταξιδεύει στο βάθος της ασιατικής ερήμου, όπου ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, σοβιετικός Καθηγητής Αρχαιολογίας ελληνικής καταγωγής, μας ξεναγεί στα ερείπια της πόλης που ανακάλυψε και αποτέλεσε το έργο της ζωής του. Μετά την ξηροθερμική περίοδο στα μισά  της τρίτης χιλιετίας π.Χ., οι οικισμοί της Μεσοποταμίας άρχισαν να εγκαταλείπονται και οι κάτοικοι αναζήτησαν καλύτερη διαβίωση αλλού, χτίζοντας αστικά κέντρα με τις μνήμες των αρχικών τους εγκαταστάσεων. Ένα πολύτιμο μάθημα προϊστορικής αρχαιολογίας, αλλά και φόρος τιμής στην επιμονή, την αντοχή και την αφοσίωση στην επιστήμη ενός ξεχωριστού Έλληνα.


Πηγή: ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια