Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ε. Μηλίτση για αρχαία Υπαπαντής: “Λίγο - πολύ ξέρουμε πού θα αποκαλυφθεί ο πρώτος τοίχος από την ανασκαφή Γιαλούρη του ‘60”

Τη βεβαιότητα ότι γνωρίζουν το σημείο που θα αποκαλυφθεί ο τοίχος, το αρχαιολογικό εύρημα της ανασκαφής της δεκαετίας του 1960, μας επεσήμαν...

Ε. Μηλίτση για αρχαία Υπαπαντής: “Λίγο - πολύ ξέρουμε πού θα αποκαλυφθεί ο πρώτος τοίχος από την ανασκαφή Γιαλούρη του ‘60”

Τη βεβαιότητα ότι γνωρίζουν το σημείο που θα αποκαλυφθεί ο τοίχος, το αρχαιολογικό εύρημα της ανασκαφής της δεκαετίας του 1960, μας επεσήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της ανασκαφής στην πλατεία Υπαπαντής.

Παρατήρησε ότι σε πρώτη φάση οι εργασίες θα επικεντρωθούν στο ΝΑ τμήμα της πλατείας κι εξέφρασε επιφυλάξεις για την κατάσταση που θα βρεθούν τα κατάλοιπα, καθώς υπάρχει περίπτωση να έχουν υποστεί ζημιές από δίκτυα υποδομών.

Αναλυτικά, η κ. Μηλίτση την οποία συναντήσαμε στο χώρο της ανασκαφής, μας ενημέρωσε ότι “αυτή τη στιγμή κάνουμε ουσιαστικά προκαταρκτικές εργασίες γα να στήσουμε τον αρχαιολογικό κάνναβο, για να γίνει η ανασκαφή σύμφωνα με όσα προβλέπει η επιστημονική μέθοδος για κάθε ανασκαφή”.

Ανέφερε πως “έχουμε κάνει ταύτιση των σχεδίων της ανασκαφής του 1965 και θεωρούμε ότι είμαστε αρκετά κοντά στη χάραξη που έχουμε συσχετίσει με το σημερινό ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής” κι επεσήμανε: “Λίγο - πολύ ξέρουμε πού θα αποκαλυφθεί ο πρώτος τοίχος από την ανασκαφή του Γιαλούρη τη δεκαετία του ‘60”.

Επιβεβαίωσε ότι “ενδεχομένως έχουμε να κάνουμε με ένα δημόσιο κτήριο, η ταυτότητα του οποίου θα τεκμηριωθεί ελπίζουμε με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα που θα προσκομίσουμε από την έρευνα που ξεκίνησε”.

Ξεκαθάρισε ότι “το τμήμα αυτό είναι το πρώτο τμήμα που θα επέμβουμε” και αποκάλυψε πως “τα υπόλοιπα αρχαία που έχουν αποτυπωθεί στην ανασκαφή της δεκαετίας του ‘60 αφορούν την οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου τα αρχαία βρίσκονται κυρίως στη νότια πλευρά της οδού προς το μητροπολιτικό μέγαρο”.

Η προϊσταμένη διευκρίνισε ότι “θα δούμε εδώ ποια είναι η κατάσταση με το υπέδαφος και πόσο θα βρούμε τα κατάλοιπα αυτά σε καλή κατάσταση. Γιατί ενδεχομένως να έχουν υπάρξει κάποιες ζημιές στα κατάλοιπα από μεταγενέστερα δίκτυα που μπορεί να έχουν γίνει”. Και πρόσθεσε πως “θα δούμε τη στρωματογραφία της περιοχής και σίγουρα θα εντοπίσουμε και τα υπόλοιπα κατάλοιπα των τοίχων που φαίνονται να είναι εγκάρσια σε αυτόν τον τοίχο που θα σκάψουμε τώρα.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από αυτό το τμήμα και εν καιρώ θα δούμε και τα υπόλοιπα”.

Στην περιοχή της ανασκαφής βρέθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας. “Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε την έναρξη της ανασκαφής”, μας είπε και παρατήρησε: “Το μόνο πράγμα που μπορούμε να εκφράσουμε αυτή τη στιγμή, είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να αποκαλυφθεί στο φως αυτό που όλοι εικάζουν ότι κάτω από τα πόδια που πατάμε και με αγωνία περιμένουμε τους επιστήμονες και τα αποτελέσματά τους”.

Ο κ. Λύρας σημείωσε πως “το συνολικό έργο της πλατείας Υπαπαντής είναι ένα έργο ορόσημο για την πόλη. Είναι η πλατεία που και οι προσκυνητές και οι επισκέπτες της πόλης, αλλά και οι κάτοικοι  είναι συνυφασμένο με την ιστορία, τη θρησκευτικότητα του χώρου και προφανώς απαιτείται η δέουσα προσοχή και σοβαρότητα από όλους”.


Πηγή: Γ. Σινάπης, Ελευθερία Online

Δεν υπάρχουν σχόλια