Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Χάλκινο τραγικό προσωπείο

© Γιάννης Ασβεστάς Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας περιηγούμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στην εντυπωσιακή συ...

Το Χάλκινο τραγικό προσωπείο
© Γιάννης Ασβεστάς

Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας περιηγούμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στην εντυπωσιακή συλλογή των χάλκινων αγαλμάτων. 

Το Χάλκινο τραγικό προσωπείο

Ύψος: 0,42μ. / Αριθμός ευρετηρίου: ΜΠ 4649

Βρέθηκε το 1959 σε έργα της εταιρείας ύδρευσης στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, μαζί με τέσσερα μεγάλα χάλκινα αγάλματα θεών, ένα μαρμάρινο άγαλμα της Κινδυάδος Αρτέμιδος, δύο ερμαϊκές στήλες και μια χάλκινη ασπίδα. Το σύνολο των σημαντικών αυτών αρχαίων έργων χαρακτηρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα ως «ο Θησαυρός του Πειραιά». 


Το Χάλκινο τραγικό προσωπείο
© Γιάννης Ασβεστάς

Το προσωπείο φέρει στην κορυφή του δυο οπές ανάρτησης και είχε αναθηματικό χαρακτήρα. Είναι πιθανό να σχετιζόταν με τη λατρεία του Διονύσου η οποία μαρτυρείται σε επιγραφές που ανακαλύφθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο εύρεσής των κρυμμένων αντικειμένων. Η τεχνοτροπία της κόμμωσης του προσωπείου οδήγησε σε πιθανή απόδοσή του στον διάσημο γλύπτη του 4ου αι. π.Χ. Σιλανίωνα.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια