Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου στη Λάρισα

Άποψη των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Αυτοψία σε εμβληματικά έργα αποκατάστασης στην πόλη της Λάρισας  πραγματοποίησε η...

Άποψη των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Άποψη των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Αυτοψία σε εμβληματικά έργα αποκατάστασης στην πόλη της Λάρισας  πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το Υπουργείο υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία ως πολιτιστικού πόρου με σημαντική προστιθέμενη αξία για την πόλη και ευρύτερα για τη Θεσσαλία, να αποτελεί προτεραιότητα.

Για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά εδώ γιατί θέλουμε να παρακολουθούμε από κοντά και στενά, την πορεία αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου. Ήταν ένα έργο, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν όραμα για την πόλη. Με σύστημα και επιμονή σιγά σιγά αυτό το όραμα έχει γίνει πραγματικότητα, χάρη στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και στην εργώδη προσπάθεια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το έργο είναι σε εξαιρετικά καλό σημείο και εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Από εκεί που ήταν σχεδόν ένας ερειπιώνας στο κέντρο της πόλης, αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει τη γεωμετρία του, αποκαθίσταται σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας και σύντομα το μνημείο μαζί με την ιστορία του θα αποδοθεί στην πόλη. Σκοπός μας είναι τα μνημεία να αποδίδονται στους πολίτες διότι πιστεύουμε ότι πέρα από τη φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πρόνοια της νομοθεσίας, προστατεύονται όταν οι πολίτες τα αγαπούν και τα σέβονται».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήλωσε: «Για πρώτη φορά η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου προσεγγίζεται ολιστικά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων. Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια συνεργάζονται με συνέπεια, υπευθυνότητα και χρονοδιάγραμμα. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Αλλάζουμε τη Λάρισα και αποδίδουμε στον κόσμο μνημεία στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, και αυτό είναι το μεγαλείο της συνεργασίας».


Άποψη των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Άποψη των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Μετά την ολοκλήρωση των έργων αντιστήριξης και τοποθέτησης των διάσπαρτων εδωλίων, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της σταδιακής τοποθέτησης των καινούριων εδωλίων και της αποκατάστασης της σκηνής.

Η Λίνα Μενδώνη, ανέφερε, επίσης, ότι το Αρχαίο Θέατρο δεν είναι το μόνο μνημείο στον προγραμματισμό του Υπουργείου καθώς στρατηγική του Υπουργείου και της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη σημαντικών μνημείων της πόλης που εκπροσωπούν όλες τις χρονικές περιόδους, όπως το Μπεζεστένι, το Γενί Τζαμί, η Συναγωγή, ο Άγιος Νικόλαος, στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης. Ειδικά για το Μπεζεστένι, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Μπεζεστένι αποτελεί ένα από το σύνολο των μνημείων που τεκμηριώνουν την μακρά ιστορία της Λάρισας. Με τα σημαντικά ευρήματα που ήλθαν στο φως, το Μπεζεστένι εμπλουτίστηκε ιστορικά. Συγχρόνως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο ενός έργου, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας. Όταν υπάρχει καλή συνεργασία, μπορούν να προσδώσουν σημαντικότατη προστιθέμενη αξία. Το Μπεζεστένι μαζί με το Αρχαίο Θέατρο, τις γύρω παρεμβάσεις που έχουν γίνει κι εκείνες που προγραμματίζονται, η Λάρισα αποκτά ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό πόλο, που συγχρόνως έναν εξαιρετικά δυναμικό αναπτυξιακό πόρο».

Στην αυτοψία της στα μνημεία της πόλης της Λάρισας, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής Δημάρχου Λαρισαίων, Αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια