Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα μουσεία μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις

Εσωτερική αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης της Δανίας, μουσείο Καλών Τεχνών με γλυπτά. «Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι δωρεάν και όλοι είναι ...

Εσωτερική αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης της Δανίας, μουσείο Καλών Τεχνών με γλυπτά.
Εσωτερική αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης της Δανίας, μουσείο Καλών Τεχνών με γλυπτά.

«Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι δωρεάν και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος». Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων (ΝΕΜΟ) καλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες μουσείων της Ευρώπης να μιλήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου για τη βιωσιμότητα στο μουσείο: ολιστική, αξιόπιστη και προσανατολισμένη στο μέλλον.

Διεθνώς τα μουσεία καταγράφουν τις μεγάλες αλλαγές, τις νέες ανάγκες, τον μετασχηματισμό των πολιτιστικών οργανισμών στις κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Oμως, σημειώνει το δίκτυο, όπως σε όλες τις άλλες βιομηχανίες, τα μουσεία παράγουν διοξείδιο του άνθρακα που καταστρέφει το κλίμα. Η προσδοκία είναι: μειώστε, μεταμορφώστε, ενεργήστε περισσότερο υπεύθυνα.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ποια μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν, η ανάπτυξη στρατηγικών βιωσιμότητας, η εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων, πώς μπορούμε να γίνουμε διαχειριστές βιωσιμότητας στον πολιτισμό γενικότερα.

Λίγες ημέρες αργότερα, από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου στην πόλη Λουλέ της Πορτογαλίας, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μουσείων θα εξεταστεί μέσα από εργαστήρια πώς μπορεί ένα μουσείο να γίνει πιο καινοτόμο. Ανθεκτικά μουσεία σε περιόδους αναταραχής. Πώς μπορούν να γίνουν καινοτόμα και ευέλικτα σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και προκαλεί προκλήσεις. Θα γίνει λόγος για νέες προσεγγίσεις και προοπτικές, αλλά και μια αυτοκριτική στο μουσείο και στις λειτουργίες του. Επίσης θα εξεταστεί η αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων τους εξαιτίας της αυξανόμενης ψηφιοποίησης της κοινωνίας κ.ά.

Είναι αλήθεια ότι οι επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών στο εξωτερικό κινητοποιούνται όλο και περισσότερο. Η Ενωση Μουσείων της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει έως το 2025 τα μουσεία της χώρας στη μετάβασή τους προς πιο πράσινες λειτουργίες. Με χρηματοδότηση 5,8 εκατομμύρια κορώνες Δανίας (780.000 ευρώ) από το Ιδρυμα Augustinus εγκαινιάζεται η φιλόδοξη «Ακαδημία Πράσινων Μουσείων», που στοχεύει να εφαρμόσει μια εθνική, συντονισμένη προσέγγιση για την κλιματική αλλαγή. Θα επικεντρωθεί σε κτίρια, συντήρηση και εκθέσεις, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα φόρουμ για ανταλλαγή γνώσεων.

Δεν είναι μόνον οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, οι βιώσιμες λύσεις και προτάσεις, οι ψηφιακές προκλήσεις και εμπειρίες που αυξήθηκαν με τα lockdowns στη διάρκεια της πανδημίας. Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα μετασχηματίζονται, συζητούν για τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη, τα ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια