Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γέγονε - Μέσα στο μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με την ΕΡΤ παρουσιάζει την παιδική σειρά Γέγονε - Μέσα στο Μουσείο.  Πρόκειται για μία σε...

Γέγονε - Μέσα στο μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με την ΕΡΤ παρουσιάζει την παιδική σειρά Γέγονε - Μέσα στο Μουσείο. 

Πρόκειται για μία σειρά stop motion animation, με μοντέλα από πλαστελίνη, σε συνεργασία της ΕΡΤ με τη Διεύθυνση Μουσείων, με Μουσεία αλλά και Εφορείες Αρχαιοτήτων της Αττικής.

Στόχος της σειράς είναι η επαφή των παιδιών με την ψηφιακή αφήγηση και τον κόσμο των μουσείων με ένα τρόπο σύγχρονο, ευχάριστο και ψυχαγωγικό.

Η τεχνική του stop motion animation είναι μία από τις πιο απαιτητικές αλλά δημιουργικές τεχνικές που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, το χειροποίητο με το computer generated animation. Μία τεχνική που ξαναγεννιέται παγκοσμίως, και στην ΕΡΤ υπήρξε η δυνατότητα να γίνει σειρά για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Επιλέχτηκαν τα πιο σημαντικά μουσειακά εκθέματα, (δύο από κάθε φορέα) και μετατράπηκαν σε τρισδιάστατα μοντέλα με σενάρια που γράφτηκαν από το επιστημονικό προσωπικό των Μουσείων. 

Κάθε επεισόδιο διαρκεί 5΄ και απευθύνεται σε παιδιά 6 - 9 ετών, αλλά μπορούν ευχάριστα να το παρακολουθήσουν άτομα κάθε ηλικίας.

Παράλληλα η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση έγινε στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ από διακεκριμένους καλλιτέχνες, γεγονός που διασφαλίζει ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα.


Αφιερωμένο στον ερίτιμο συνάδελφό μας Πάνο Βοσνίδη (†) που η δουλειά μαζί του ήταν μία διαρκής πηγή χαράς, μάθησης και δημιουργίας.


To Γέγονε φέρνει τα παιδιά κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, ξεκλειδώνει τη φαντασία τους, αλλά και τις πόρτες του κάθε μουσείου.


Οι τίτλοι των επεισοδίων:

01. ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΟ – Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

02. ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

03. ΤΖΟΚΕΫ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ – Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

04. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ – Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

05. ΚΟΡΗ – Μουσείο Ακρόπολης

06. ΚΕΝΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ – Μουσείο Ακρόπολης

07. ΑΛΟΓΑΚΙ ΜΕ ΡΟΔΕΣ – Μουσείο Κεραμεικού

08. ΕΥΦΗΡΟΣ – Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

09. ΧΛΟΗ – Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

10. ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ – Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας


Το Χρυσόβουλο

Το 1ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Το Χρυσόβουλο» θα προβληθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στην ΕΡΤ2, στην παιδική ζώνη, και ώρα 09:45.

Μέσα από το χρυσόβουλο, ένα αυτοκρατορικό έγγραφο του 1301 που φυλάσσεται σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παρουσιάζεται ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο από περγαμηνή, με το οποίο ο αυτοκράτορας παραχώρησε προνόμια στη Μητρόπολη της Μονεμβασιάς. Στο επεισόδιο αυτό προβάλλεται η εξουσία του αυτοκράτορα ως απεσταλμένου του Θεού, να κυβερνά στη γη, όπως ακριβώς κυβερνά ο Θεός τον κόσμο από τον ουρανό.


Συντελεστές ΕΡΤ:

Ιδέα-Καλλιτεχνική Δ/νση - Σενάριο: Βάσια Χατζηγιαννάκη

Σκηνοθεσία - Animation-Δ/νση Φωτογραφίας: Γιάννης Ζιώγκας

Μουσική Σύνθεση: Θεόδωρος Λεμπέσης

Ηχογράφηση: Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ

Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Βασιλάκης

Παραγωγή: Ανδρέας Λιακόπουλο


Συντελεστές ΒΧΜ:

Περίανδρος Επιτροπάκης : Προϊστάμενος του τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης

Ράνια Φατώλα, Πάνος Βοσνίδης (†) : Αρχαιολόγοι στο τμήμα Εκπαίδευσης του ΒΧΜ


Πηγή: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια