Γνωστή ως «Ζεύγμα του Εύξεινου Πόντου» λόγω των ψηφιδωτών που έχουν ανακαλυφθεί και απεικονίζουν ζώα όπως άλογα, ελέφαντες, πάνθηρες, ελάφ...
Γνωστή ως «Ζεύγμα του Εύξεινου Πόντου» λόγω των ψηφιδωτών που έχουν ανακαλυφθεί και απεικονίζουν ζώα όπως άλογα, ελέφαντες, πάνθηρες, ελάφια και γρύπες είναι η αρχαία Αδριανούπολη στο σημερινό Καραμπούκ της βόρειας Τουρκίας.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στην Αδριανούπολη το 2003. Η αρχαία πόλη της Αδριανούπολης πιστεύεται ότι ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως οικισμός μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. Η ανασκαφή παραμένει ενεργή καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να έρθουν στο φως. Η πόλη κατοικήθηκε κατά την ύστερη Χαλκολιθική, τη Ρωμαϊκή και την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.
Από την έρευνα των αρχαιολόγων προκύπτει ότι στην Αδριανούπολη του Εύξεινου Πόντου λατρευόταν ο Ασκληπιός, καθώς βρέθηκε επίκληση στον θεό της Ιατρικής γραμμένη στα αρχαία ελληνικά – ενδεχομένως να υπήρχε και ασκληπιείο. Επίσης, μια σιδερένια μάσκα που ανήκε σε Ρωμαίο στρατιώτη καταδεικνύει ότι η πόλη χρησιμοποιήθηκε και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο Sinan Ekici, μέλος της ανασκαφικής ομάδας, είπε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι αρχαιολογικές εργασίες ξεκίνησαν το 2003 και έκτοτε συνεχίζονται αδιάκοπα, χειμώνα και καλοκαίρι. «Σε αυτή τη φάση φέρνουμε στην επιφάνεια τα τείχη ρωμαϊκού κάστρου. Υπάρχει και μια νέα δομή στο εσωτερικό του την οποία μόλις φέτος ξεκινήσαμε να ανασκάπτουμε. Τα ψηφιδωτά που βρήκαμε υποδηλώνουν ότι ήταν ένα όμορφο κτήριο», σημείωσε.
Ψηφιδωτά εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της τετράγωνης κατασκευής· μεταξύ άλλων έχουν απεικονιστεί πουλιά, αμφορείς και καλάθια με σταφύλια. «Είναι θέμα χρόνου προτού βρούμε και άλλα. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, θα μπορεί να τα δει και το κοινό» πρόσθεσε ο Sinan.
Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής 14 δημόσια κτήρια και άλλες κατασκευές στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης.
Οι αρχαιολόγοι μέχρι στιγμής έχουν φέρει στο φως δύο λουτρά, δύο ναούς, μια αμυντική δομή, πέτρινους τάφους, ένα θέατρο, ένα κτήριο με αψίδες και θόλο, μια μνημειακή λατρευτική κόγχη, μέρος των τειχών της πόλης, πολυτελή σπίτια και σημεία λατρείας.
Πηγή: Pontos News, ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια