Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα σε κατεστραμμένη από τον ISIS Πύλη του Ιράκ

[Credit: Zaid al-Obeidi/AFP/Getty Images] Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στο Ιράκ και συγκεκριμένα στη Μοσούλη όπου ομάδα εργασίας για την ανακα...

Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα σε κατεστραμμένη από τον ISIS Πύλη του Ιράκ
[Credit: Zaid al-Obeidi/AFP/Getty Images]

Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στο Ιράκ και συγκεκριμένα στη Μοσούλη όπου ομάδα εργασίας για την ανακατασκευή της Mashki, την οποία κατέστρεψαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) το 2016, εντόπισε λαξεύματα σε βράχο περίπου 2.700 ετών.

Στα οκτώ μαρμάρινα ανάγλυφα αναπαριστώνται πολεμικές σκηνές, αμπέλια και φοίνικες. Χρονολογούνται από την εποχή του Ασσύριου βασιλιά Σενναχειρείμ, ο οποίος κυβέρνησε την αρχαία πόλη της Νινευή από το 705 έως το 681 π.Χ.

Σύμφωνα με επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, εκτιμάται πως τα λείψανα κοσμούσαν το παλάτι του ισχυρού βασιλιά -που ήταν γνωστός για τις στρατιωτικές του εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης αυτής κατά της Βαβυλώνας- πριν μεταφερθούν στην Mashki.


Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα σε κατεστραμμένη από τον ISIS Πύλη του Ιράκ
[Credit: Zaid al-Obeidi/AFP/Getty Images]

Αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες πύλες στη Νινευή, σύμβολο της δύναμης και του μεγέθους της πόλης. Η πύλη ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, αλλά καταστράφηκε με μπουλντόζα από το ΙΚ πριν πέντε χρόνια.

Η τρομοκρατική οργάνωση λεηλάτησε αρκετούς αρχαιολογικούς χώrους που χρονολογούνται πριν το Ισλάμ στο Ιράκ υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ειδωλολατρίας. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το ΒΒC, όταν οι μαρμάρινες πλάκες τοποθετήθηκαν στην πύλη ήταν εν μέρει θαμμένες. Τα υπόγεια τμήματα διατηρήθηκαν και αποκαλύπτονται σήμερα.

Η ανασκαφική ομάδα αποτελείται από ειδικούς του Πανεπιστήμιου της Μοσούλης και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε μία χώρα με περισσότερους από 10.000 αρχαιολογικούς χώρους.


Οι αρχαιολόγοι έμειναν άναυδοι από τα ανάγλυφα στη Νινευή. [Credit: Zaid Al-Obeidi/AFP/Getty Images]
Οι αρχαιολόγοι έμειναν άναυδοι από τα ανάγλυφα στη Νινευή.
[Credit: Zaid Al-Obeidi/AFP/Getty Images]

Η γειτονική Συρία φιλοξενεί επίσης πολύτιμους χώρους, όπως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, όπου ο ναός του θεού Μπελ καταστράφηκε επίσης από το Ισλαμικό κράτος, το 2015.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι τρομοκράτες, βάνδαλοι και οι λαθρέμποροι, που έχουν προκαλέσει ζημιές ή καταστροφές στους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ.

Αμερικανικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους κατέστρεψαν τα ερείπια της Βαβυλώνας, όταν χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Έκθεση της Unesco από το 2009 διαπίστωνε ότι τα στρατεύματα προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην πόλη σκάβοντας και ισοπεδώνοντας.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια