Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εβλιά Τσελεμπή: Ένας Οθωμανός περιηγητής στην Αθήνα του 17ου αιώνα

H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Ηλία Κολοβό για τον Εβλιά Τσελεμπή, τον περιηγητή που επισκέφτηκε την Αθήνα επί Οθωμανικής Αυτοκρατο...

Εβλιά Τσελεμπή: Ένας Οθωμανός περιηγητής στην Αθήνα του 17ου αιώνα

H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Ηλία Κολοβό για τον Εβλιά Τσελεμπή, τον περιηγητή που επισκέφτηκε την Αθήνα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εκεί γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία απλωνόταν από τη βαθιά Ανατολή ως την Ευρώπη, ένας άντρας, ο Εβλιά Τσελεμπή, ταξίδεψε στα μήκη και στα πλάτη αυτής της αχανούς έκτασης καταγράφοντας τις εντυπώσεις του σε δέκα ογκώδεις τόμους, το «Σεγιαχάτ-ναμέ».

Πώς αποφάσισε να περιηγηθεί σε ολόκληρο τον γνωστό σε εκείνον κόσμο και τι τον έκανε να καταγράψει αυτή την περιπέτεια; Ποια πορεία ακολούθησε και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας βρέθηκε; Πότε έφτασε στην Αθήνα; Πού έμεινε και με ποιους συναναστράφηκε; Επισκέφθηκε τον Παρθενώνα; Τι εντύπωση του έκανε γενικά η πόλη μας και τι μαθαίνουμε μέσα από τα γραπτά του;


Ακούστε το podcast εδώ.


Σε αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα απαντά ο Ηλίας Κολοβός. Ο κ. Κολοβός είναι αναπληρωτής καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος στην Οθωμανική Ιστορία του ίδιου Τμήματος. Συμμετέχει στη δράση «Islamic Legacy» της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία και σε ερευνητικό πρόγραμμα του Max Planck Institute for Geoanthropology με αντικείμενο την Περιβαλλοντική ιστορία. Είναι εκλεγμένος γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συλλόγου Οθωμανικής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας.

Έχει γράψει, επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί 13 βιβλία και πλήθος άρθρων σε ελληνικές και διεθνείς δημοσιεύσεις και περιοδικά. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται μεταξύ των πεδίων της μεσογειακής οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας των νησιωτικών κόσμων, της ιστορίας των μεθορίων, της ιστορίας της υπαίθρου και της περιβαλλοντικής ιστορίας, καθώς και των κληρονομιών στον χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Ακούστε το podcast εδώ.


Πηγή: Αγ. Μπενάρδου, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια