Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο αναμένεται να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ

Ένα κομμάτι χαρτί υπογεγραμμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο με κείμενο, στο οποίο υπερασπίζεται τη θεωρία του για την εξέλιξη θα πωληθεί σε δημοπ...

Έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο αναμένεται να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ

Ένα κομμάτι χαρτί υπογεγραμμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο με κείμενο, στο οποίο υπερασπίζεται τη θεωρία του για την εξέλιξη θα πωληθεί σε δημοπρασία με τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Το αντικείμενο είναι πιθανό να πωληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες, τιμή ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Δαρβίνου. Το έγγραφο δημιουργήθηκε από τον Άγγλο φυσιοδίφη και βιολόγο για να μπορεί να αντιγραφεί σε ένα περιοδικό διασημοτήτων το 1865.

Ο Δαρβίνος δεν είχε τη συνήθεια να αρχειοθετεί τα έγγραφά του και έτσι πολύ λίγο πρωτότυπο υλικό διασώζεται. Όταν το έκανε πάντα υπέγραφε μόνο με τη συντομογραφία «C Darwin» ή «Ch Darwin». Πολύ σπάνια έγραφε ολόκληρο το όνομά του, «Τσαρλς Ντάργουιν». Ο καθηγητής Τζον βαν Γουάι, ο οποίος επιμελείται την επιστημονική συλλογή που είναι γνωστή ως Darwin Online ανέφερε στο BBC ότι το έγγραφο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό.


Έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο αναμένεται να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ

«Περιλαμβάνει ένα απόσπασμα που εμφανίζεται στην τρίτη έκδοση του “On the Origin of Species”» (Περί της Καταγωγής των Ειδών) εξήγησε ο ανώτερος λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Είναι ένα πραγματικά αγαπημένο απόσπασμα, γιατί προσπαθεί να πει ότι οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τη θεωρία του απίστευτη και παράξενη, αλλά υποστήριξαν το ίδιο για τον Νεύτωνα και τη βαρύτητα και κανείς δεν αμφέβαλλε πια για την ύπαρξη της βαρύτητας. Το ίδιο, λέει, θα ίσχυε τελικά με την αρχή της εξέλιξης με βάση τη φυσική επιλογή» είπε ο καθηγητής.

Η online έκπτωση του Sotheby's Age of Wonder άνοιξε την Παρασκευή 25/11 και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου.

Το χειρόγραφο του Δαρβίνου που πωλείται με τον Sotheby's είναι σε άριστη κατάσταση.

Ο οίκος δημοπρασιών σημείωσε πως το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Δαρβίνου ήταν 400.000 λίρες και αναμένει ότι αυτό θα καταρριφθεί εύκολα.

«Αυτό που είναι διαφορετικό με αυτό το φύλλο είναι ότι ο Δαρβίνος επέλεγε το απόσπασμα που ήθελε να συνδεθεί με τον εαυτό του και την κληρονομιά του», είπε ο Δρ Kalika Sands, ειδικός στον Sotheby's για την ιστορία της επιστήμης του 19ου αιώνα.

«Το έγραψε σε ένα μεγάλο φύλλο. Έχει καθαρή γραφή και υπέγραψε πολύ καθαρά με το όνομά του».

Στο απόσπασμα ο Δαρβίνος αναφέρει τη φυσική επιλογή, αναφέρει τον Νεύτωνα και συζητά για ανώτερες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν λέει τίποτα, δεν εξηγεί αυτές τις θεωρίες.

«Χρησιμεύει πραγματικά ως οριστική, ή εξουσιοδοτημένη, δήλωση για το έργο του».


Έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Κάρολο Δαρβίνο αναμένεται να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ

Το απόσπασμα του Δαρβίνου λέει:

Ανακεφαλαιώσα τώρα τα κύρια γεγονότα και τις εκτιμήσεις, που με έχουν πείσει πλήρως ότι τα είδη έχουν τροποποιηθεί, κατά τη διάρκεια μιας μακράς πορείας καθόδου, λόγω της διατήρησης ή της φυσικής επιλογής πολλών διαδοχικών ελαφρών ευνοϊκών παραλλαγών. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια ψευδής θεωρία θα εξηγούσε, όπως μου φαίνεται ότι η θεωρία της φυσικής επιλογής εξηγεί, τις πολλές μεγάλες κατηγορίες γεγονότων που προσδιορίστηκαν παραπάνω. Δεν είναι έγκυρη αντίρρηση ότι η επιστήμη δεν ρίχνει ακόμη φως στο πολύ ανώτερο πρόβλημα της ουσίας ή της προέλευσης της ζωής. Ποιος μπορεί να εξηγήσει ποια είναι η ουσία της έλξης της βαρύτητας; Κανείς δεν αντιτίθεται τώρα στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων που συνεπάγονται αυτό το άγνωστο στοιχείο έλξης. παρά το γεγονός ότι ο Leibnitz κατηγόρησε προηγουμένως τον Νεύτωνα ότι εισήγαγε «απόκρυφες ιδιότητες και θαύματα στη φιλοσοφία». 

- Κάρολος Δαρβίνος.


Πηγή: Ναυτεμπορική, iEidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια