Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε ο χαμένος κρίκος στο γενεαλογικό δέντρο των Τυραννόσαυρων

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα και αποτελεί το χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των Τυραννόσαυρων (πηγή φωτό ...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα και αποτελεί το χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των Τυραννόσαυρων (πηγή φωτό Andrey Atuchin / Badlands Dinosaur Museum)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα και αποτελεί το χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των Τυραννόσαυρων (πηγή φωτό Andrey Atuchin / Badlands Dinosaur Museum)

Η ανακάλυψη ενός άγνωστου είδους δεινόσαυρου ρίχνει νέο εξελικτικό φως στην εμφάνιση του σούπερ σταρ των δεινοσαύρων, του Τυραννόσαυρου ρέξ.

Ο γεωλογικός σχηματισμός Judith River Formation στη Μοντάνα των ΗΠΑ αποτελεί μόνιμο στόχο παλαιοντολογικών ερευνών και εντοπίζονται εκεί διαφόρων ειδών ενδιαφέροντα ευρήματα πολλά εκ των οποίων αφορούν τον κόσμο των δεινοσαύρων. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση Peer J ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από ειδικούς πανεπιστημίων και μουσείων των ΗΠΑ παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρου που ανήκει στην οικογένεια των Τυραννοσαυρίδων μέλος της οποίας είναι και ο διασημότερος δεινόσαυρος, ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος ρεξ.

Στην οικογένεια των Τυραννοσαυρίδων ανήκουν οι Δασπλετόσαυροι οι οποίοι θεωρούνται πρόγονοι του T.rex. Ο νέος δεινόσαυρος ανήκει στους Δασπλετόσαυρους και έλαβε την επιστημονική ονομασία Daspletosaurus wilsoni. Σύμφωνα με τους ερευνητές το είδος αυτό αποτελεί ένα χαμένο κρίκο στο γενεαλογικό δέντρο των Τυραννοσαυρίδων και μάλιστα κρίκος πολύ σημαντικός για την κατανόηση της εξελικτικής πορείας που οδήγησε στην εμφάνιση του T.rex.

Ο Daspletosaurus wilsoni ζούσε πριν από περίπου 77 εκατ. έτη και είχε όψη και ανατομικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των Τυραννόσαυρων που σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους εκτιμούν ότι έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 68 εκατ. έτη και ήταν το τελευταίο είδος της οικογένειας των Τυραννοσαυρίδων αφού δύο εκατ. έτη μετά έπεσε στη Γη ο γιγάντιος αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους μαζί με το 80% της ζωής στη Γη.


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια