Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μυκηναϊκός τάφος με ευρήματα βρέθηκε στην Σμύρνη

[Credit: Anadolu Agency] Συνεχίζονται οι ανασκαφές στο Τύμβο Yeşilova, που θεωρείται ο παλαιότερος γνωστός οικισμός της Σμύρνης, και στο κον...

Μυκηναϊκός τάφος με ευρήματα βρέθηκε στην Σμύρνη
[Credit: Anadolu Agency]

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στο Τύμβο Yeşilova, που θεωρείται ο παλαιότερος γνωστός οικισμός της Σμύρνης, και στο κοντινό Τύμβο Yassıtepe, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Zafer Derin,  επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Γραμμάτων του τουρκικού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Zafer Derin στις φετινές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Τύμβο του Yassıtepe, στον Μπουρνόβα της Σμύρνης, αποκαλύφθηκε ένας πολύ σημαντικός ταφικός χώρος και ευρήματα που ανήκουν στον μυκηναϊκό πολιτισμό.

Επισημαίνοντας ότι ο χώρος του νεκροταφείου άρχισε να χρησιμοποιείται πριν από 5.000 χρόνια, ο Derin είπε ότι μια ομάδα ταφών που χρονολογούνται πριν από 3.400 χρόνια πρόκειται πιθανότατα για τάφους εμπόρων από τις Μυκήνες.


Μυκηναϊκός τάφος με ευρήματα βρέθηκε στην Σμύρνη
[Credit: Anadolu Agency]

Μυκηναϊκός τάφος με ευρήματα βρέθηκε στην Σμύρνη
[Credit: Anadolu Agency]

Ο Δρ Derin δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν λίθινα κιβώτια και πίθοι. Αυτοί οι τάφοι ανήκουν σε μια χρονική περίοδο που σήμανε την εκκίνηση της εμπορικής ζωής της Σμύρνης. Οι τάφοι που βρέθηκαν ανήκουν πιθανότατα σε εμπόρους από τις Μυκήνες. Οι Μυκηναίαι ήταν έναν πολιτισμός με έντονο εμπορική και πολιτική δράση που κυριαρχεί στα νησιά του Αιγαίου, στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου».

«Βρήκαμε ίχνη αυτής της κοινωνίας στη Δυτική Ανατολία κατά τις ανασκαφές του Τύμβου Yassıtepe. Οι άνθρωποι δεν αποτεφρώνονταν αλλά τοποθετούσαντους νεκρούς τους σε λίθινους τάφους. Δίπλα τους έβαζαν πελίκες, δηλαδή αγγεία διπλής λαβής, τα οποία είχαν ελαιόλαδο, και πυξίδα που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση καλλυντικών ουσιών. Άφηναν επίσης κοσμήματα από πέτρα αχάτη, που έφεραν από την περιοχή τους».

«Αυτές οι κοινότητες, τις οποίες μπορούμε ίσως να ονομάσουμε «πρωτοπόρους των Λεβαντίνων», έκαναν τα πρώτα βήματα της εμπορικής τους ζωής και είχαμε την ευκαιρία να ερευνήσουμε εντατικά φέτος».

Ο Zafer Derin δήλωσε ότι τέτοια ευρήματα μπορούν να βρεθούν σε πολλά μέρη της Δυτικής Ανατολίας, αλλά ότι είναι σημαντικό ότι βρέθηκε αυτό το νεκροταφείο για πρώτη φορά στο κέντρο της πόλης της Σμύρνης.


Μυκηναϊκός τάφος με ευρήματα βρέθηκε στην Σμύρνη
[Credit: Anadolu Agency]

Τύμβοι Yeşilova και Yassıtepe

Ο τύμβος Yeşilova είναι ένας νεολιθικός οικισμός 8.500 ετών, ο παλαιότερος γνωστός οικισμός της Σμύρνης. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Zafer Derin από το 2008. Στον τύμβο υπάρχουν αρχαιολογικά στρώματα που ανήκουν στη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο, στην εποχή του Χαλκού καθώς  και στην Ρωμαϊκή περίοδο.

Η διαδικασία εποικισμού, η οποία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 8.500 χρόνια στο Τύμβο Yeşilova, εξαπλώθηκε στον τύμβο Yassıtepe και στα περίχωρά του περίπου το 6000 π.Χ. Το Yassıtepe ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 2010 προκειμένου να προσδιοριστεί η εξάπλωση του οικισμού στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου (6000-5800 π.Χ.) και να μάθουμε περισσότερα για την οικιστική ζωή της Χαλκολιθικής περιόδου και της Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με την εξέλιξη του ανασκαφικού προγράμματος. Ο οικισμός, στρώματα του οποίου εμφανίζονται μόλις 10 εκατοστά κάτω από το επιφάνεια του εδάφους, αποτελείται από μεγάλα σπίτια με πέτρινους τοίχους, είναι σύγχρονος με την Τροία Α, το παλαιότερο στρώμα της αρχαίας πόλης της Τροίας. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν κάτω από το επιφανειακό έδαφος σε αυτή την περιοχή έχουν τη μορφή επιμήκων κατασκευών, όπως και στην Τροία.


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια