Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η τελευταία πόλη των Μάγια αποκάλυψε ένα θησαυρό θαμμένων μυστικών

Αρχαιολόγοι στη Γουατεμάλα βρέθηκαν μπροστά σε ένα θησαυρό ευρημάτων στην πρόσφατη ανασκαφή τους στην τελευταία πόλη των Μάγια που αντιστάθη...

Η τελευταία πόλη των Μάγια αποκάλυψε ένα θησαυρό θαμμένων μυστικών

Αρχαιολόγοι στη Γουατεμάλα βρέθηκαν μπροστά σε ένα θησαυρό ευρημάτων στην πρόσφατη ανασκαφή τους στην τελευταία πόλη των Μάγια που αντιστάθηκε στους Ευρωπαίους. 

Η πόλη Tayasal κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 900 π.Χ., μέχρι που υπέκυψε στους Ισπανούς κατακτητές το 1967, έναν αιώνα μετά την έλευση των Ευρωπαίων στα εδάφη που γνωρίζουμε σήμερα ως Γουατεμάλα.

Κατά την ανασκαφή λοιπόν, ανακαλύφθηκαν κεραμικά αντικείμενα, τάφοι, σφαίρες από τα ισπανικά όπλα και πολλά ακόμα.


Η τελευταία πόλη των Μάγια αποκάλυψε ένα θησαυρό θαμμένων μυστικών

Η τελευταία πόλη των Μάγια αποκάλυψε ένα θησαυρό θαμμένων μυστικών

Η νέα ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν περισσότερα για την τοποθεσία Tayasal, όπου οι κάτοικοι των Μάγια εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά το 900 π.Χ. κατά την προκλασική περίοδο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχαιολόγος υπεύθυνος της ανασκαφής.

​Η Tayasal  ήταν η τελευταία πόλη των Μάγια που υπέκυψε στην ισπανική κατάκτηση το 1697, έναν αιώνα μετά την είσοδο των Ευρωπαίων στα δυτικά υψίπεδα της σημερινής Γουατεμάλας, είπε ο Suarlin Cordova.

«Πέρασαν περισσότερα από 100 χρόνια κατά τα οποία το βόρειο τμήμα της Γουατεμάλας βρισκόταν εντελώς εκτός ισπανικής κυριαρχίας και αυτό συνέβη κυρίως επειδή η ζούγκλα λειτουργούσε ως φυσικό σύνορο που έκανε την άφιξη των Ισπανών σε αυτά τα μέρη πολύ δύσκολη».


Η τελευταία πόλη των Μάγια αποκάλυψε ένα θησαυρό θαμμένων μυστικών

​Το 1525, η Tayasal ήταν μέρος της διαδρομής που χρησιμοποιούσε ο Ισπανός κατακτητής Hernan Cortes στο ταξίδι του προς τη σημερινή Ονδούρα.

Τα περισσότερα από τα κτήρια στην τοποθεσία Tayasal είναι θαμμένα κάτω από τηο έδαφος και τη βλάστηση σε μια περιοχή 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στη λίμνη Peten Itza.

Ανάμεσα στα κτίρια που είναι εν μέρει εκτεθειμένα τοποθεσία είναι μια ακρόπολη ύψους 30 μέτρων που, σύμφωνα με τις έρευνες, λειτουργούσε ως η κύρια κατοικία της κοινωνικής ελίτ.

Ορατό είναι επίσης ένα πηγάδι νερού που χρησιμοποιούνταν πριν την ισπανική εποχή.

Ένας από τους στόχους του ανασκαφικού έργου είναι να βελτιώσει την τοποθεσία, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να «εκτιμήσουν» καλύτερα την αρχαιολογική αξία της τεράστιας περιοχής των Μάγια, δήλωσε η Jenny Barrios από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γουατεμάλας.

​Ο πολιτισμός των Μάγια έφτασε στο απόγειό του μεταξύ 250 και 900 μ.Χ. και εκτείνονταν στο σημερινό νότιο Μεξικό και στη Γουατεμάλα, καθώς και σε μέρη του Μπελίζ, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας.


Πηγή: UnboxholicsScience Alert, με πληροφορίες από AFP


Δεν υπάρχουν σχόλια