Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα ιστορικό κτήριο του Λαυρίου θα «αναγεννηθεί»

Ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια του Λαυρίου θα αποκτήσει εκ νέου τη χαμένη του αίγλη. Πρόκειται για το οίκημα της «Ευτέρπης», στην είσοδο της...

Ένα ιστορικό κτήριο του Λαυρίου θα «αναγεννηθεί»

Ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια του Λαυρίου θα αποκτήσει εκ νέου τη χαμένη του αίγλη. Πρόκειται για το οίκημα της «Ευτέρπης», στην είσοδο της πόλης, το οποίο από τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας της περιοχής, με πλήθος χοροεσπερίδων στο εσωτερικό του και στο προαύλιό του. Εκεί ακριβώς αναφέρονται και οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, όταν λένε «Στο Λαύριο γίνεται χορός». Τώρα θ' αποκατασταθεί από τη δημοτική Αρχή, ώστε να αποτελέσει έναν σύγχρονο πολιτιστικό χώρο.

Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί μέρος ενός γενικότερου αρχιτεκτονικού συνόλου, που απαρτίζεται από την παραδοσιακή συνοικία του Κυπριανού, το Φοινικόδασος και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Οφείλει το όνομά του στη Φιλαρμονική της Γαλλικής Εταιρείας «Ευτέρπη», η οποία στεγαζόταν εκεί από το 1893.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς υπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσης έργου με τίτλο «Επισκευή και αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου Ευτέρπη», ύψους 1.391.761,54 ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποκατάσταση του κτηρίου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα με την αποκατάσταση του κτηρίου, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης με το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται δύο υποέργα. Η συντήρηση, ανάδειξη, αισθητική αποκατάσταση και αναπαραγωγή του ζωγραφικού διακόσμου του κτηρίου, καθώς και η αναπαραγωγή τραβηχτών κονιαμάτων και κεραμοπλαστικού διακόσμου.

«Σήμερα υπέγραψα την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λαυρίου και στην αναβάθμιση του δήμου μας. Στόχος μας είναι η επαναλειτουργία του ως χώρος εκδηλώσεων, που θα καλύψει τις σύγχρονες πολιτιστικές ανάγκες», δήλωσε ο κ. Λουκάς και πρόσθεσε: «Περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες πιστώσεις ύψους 900.000 ευρώ για την εξαγορά του κτηρίου. Ξεπεράσαμε τις δύσκολες και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνταν και κατορθώσαμε να λάβουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμητρα Πάλλη, για την πολύτιμη συμβολή τους στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών. Εργαζόμαστε χωρίς διακοπή για την αποκατάσταση και ανάδειξη όλων των έργων, που αποτελούν σύμβολα της ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας».


Πηγή: Zougla, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (Δ. Βασιλόπουλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια