Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο αιγυπτιακό φυλαχτό βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αμάστριδα της Παφλαγονίας

Κατά την διάρκεια των αρχαιολογικών σωστικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αμάστριδος στην επαρχία του Μπαρτίν, βρέθηκε φυλαχτό σε μορφή σφ...

Αρχαίο αιγυπτιακό φυλαχτό βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αμάστριδα της Παφλαγονίας


Κατά την διάρκεια των αρχαιολογικών σωστικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αμάστριδος στην επαρχία του Μπαρτίν, βρέθηκε φυλαχτό σε μορφή σφραγίδας, που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και εκτιμάται ότι σχετίζεται με την αρχαία αιγυπτιακή πίστη.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, που δωρήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας το 2014 και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του σχολείου, εντοπίστηκαν το 2017 κάποια ερείπια που πιστεύεται ότι χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο. Στη συνέχεια, οι οικοδομικές εργασίες σταμάτησαν και η περιοχή τέθηκε υπό προστασία.

Αμέσως ξεκίνησαν σωστικές ανασκαφές στην περιοχή υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Μουσείων της Αμάστριδος και με την επιστημονική συμβουλή του Πανεπιστημίου Bartın.

Κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή, βρέθηκε φυλαχτό σε μορφή πυραμιδικής σφραγίδας, πλάτους 2 εκατοστών. Στο φυλαχτό υπάρχουν διάφορα σύμβολα, όπως ένα ξίφος σε τεντωμένο δεξί χέρι και δύο φτερά μαζί με γράμματα. Η βάση του φυλαχτού είναι τετράγωνη, η κορυφή είναι πυραμιδική και είναι κατασκευασμένο από οψιανό.


Αρχαίο αιγυπτιακό φυλαχτό βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αμάστριδα της Παφλαγονίας

Αρχαίο αιγυπτιακό φυλαχτό βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αμάστριδα της Παφλαγονίας

Η Δρ Fatma Bağdatlı Çam, καθηγήτρια του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Bartın δήλωσε ότι το φυλαχτό είναι το πρώτο μοναδικό εύρημα που ανακαλύφθηκε σε μια ρωμαϊκή μαρμάρινη κατασκευή και χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.

Στη βάση του φυλαχτού υπάρχει μια μορφή που απεικονίζει τον Θεό Μπες, τον οποίο γνωρίζουμε από την αιγυπτιακή θρησκεία, και αποδίδεται με εγχάρακτες γραμμές. Στο επάνω μέρος του φυλαχτού υπάρχουν λέξεις με χαρακτήρες γραμμάτων τηνς αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας, γνωστή ως δημώδη.

Δηλώνοντας ότι τα γράμματα στο φυλαχτό πιθανότατα αντιπροσωπεύουν έννοιες προστασίας, η Δρ Fatma Bağdatlı Çam δήλωσε σχετικά: «Ως ένα είδος φυλαχτικού αντικειμένου, μπορούμε να ορίσουμε το αντικείμενο που φοράει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, για να προστατεύεται από τα κακά, τις ασθένειες ή από οποιαδήποτε άλλη έννοια θέλει να προστατευτεί. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το μόνο παράδειγμα που βρέθηκε στο ρωμαϊκό στρώμα της Ανατολίας κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών».


Αρχαίο αιγυπτιακό φυλαχτό βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αμάστριδα της Παφλαγονίας

Η ανακάλυψη του φυλακτού αποτελεί μια σημαντική και συναρπαστική εξέλιξη για τους αρχαιολόγους.

«Θα διερευνήσουμε τι σημαίνει αυτή η σφραγίδα και εάν αυτός που τη φοράει είναι ιερέας, θρησκευτικός αξιωματούχος ή άτομο που τη φοράει για λόγους υγείας και ασφάλειας. Ίσως μάθουμε αν κάποιος στρατιώτης στη ρωμαϊκή λεγεώνα το έφερε εδώ κατά τη διάρκεια της αποστολής του στα ανατολικά».


Αρχαίο αιγυπτιακό φυλαχτό βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αμάστριδα της Παφλαγονίας

Η αρχαία πόλη Άμαστρις

Η Άμαστρις είναι αρχαία πόλη της Παφλαγονίας, την οποία ίδρυσε περί το 300 π.Χ. η Περσίδα Άμαστρις με συνοικισμό των κατοίκων των πόλεων Σήσαμος, Κύτωρος, Κρώμνη και Τίειον. Η Σήσαμος ιδιαίτερα αναφέρεται από τον Όμηρο σε συνδυασμό με το Κύτωρον. Η πόλη έλαβε το όνομά της από την Άμαστρι, την ανηψιά του Πέρση βασιλέα Δαρείου Γ΄, βασίλισσα της Ηράκλειας. Οι τέσσερεις μικρές ιωνικές πόλεις-αποικίες αναφέρονται επίσης στην Ιλιάδα μαζί με το Τίειον, συνοικίστηκαν μετά το διαζύγιο της Αμάστριδος από τον Λυσίμαχο για να σχηματίσουν την νέα κοινότητα, κοντά σε έναν μικρό ποταμό μετο ίδιο όνομα. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το Τίειον αποσχίστηκε από τον συνοικισμό, ενώ η Σήσαμος έγινε ακρόπολη της Αμάστριδος. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Άμαστρις ήταν μάλλον συνομοσπονδία πόλεων, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι ο Μέλας αναφέρει τη Σήσαμο και την Κρώμνη ως πόλεις της Παφλαγονίας, και δεν αναφέρει την Αμάστριδα.


Πηγή: Arkeofili


Δεν υπάρχουν σχόλια