Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κονβόι με έργα τέχνης έφυγε από την Ουκρανία εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

Ένα μυστικό κονβόι δύο φορτηγών με 51 σπάνια έργα τέχνης έφυγε από το Κίεβο νωρίς την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες πριν από ένα μπαράζ ρωσικώ...

Κονβόι με έργα τέχνης έφυγε από την Ουκρανία εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

Ένα μυστικό κονβόι δύο φορτηγών με 51 σπάνια έργα τέχνης έφυγε από το Κίεβο νωρίς την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες πριν από ένα μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών σε όλη τη χώρα.  

Αρχικά η αποστολή κινήθηκε δυτικά, προς τη Λβιβ με σκοπό να περάσει τα σύνορα και τελικά να φτάσει στη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η έξοδός τους από τη χώρα έγινε εν μέσω βομβαρδισμών και ενόσω μεγάλο μέρος της χώρας βυθίστηκε στο σκοτάδι καθώς οι ενεργειακές υποδομές δέχονταν πλήγματα. Το ίδιο το Λβιβ έγινε στόχος πυραύλων καθώς τα φορτηγά περνούσαν από εκεί. 

Στη φάση που το κονβόι έφτασε κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, σημειώθηκε το πρόσφατο συμβάν του αδέσποτου πυραύλου που έπεσε σε πολωνικό έδαφος.  


Κονβόι με έργα τέχνης έφυγε από την Ουκρανία εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

Η συλλέκτρια έργων τέχνης Francesca Thyssen-Bornemisza δήλωσε ότι τα έργα τέχνης «συσκευάστηκαν με μυστικότητα για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη εξαγωγή ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς που αναχώρησε από τη χώρα από την αρχή του πολέμου».

Μετά από πέντε ημέρες στο δρόμο, τα έργα έφτασαν στον προορισμό τους, το Museo Nacional Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη, όπου την επόμενη εβδομάδα θα εκτεθούν σε μια μεγάλη έκθεση ουκρανικής πρωτοποριακής τέχνης. Η έκθεση αφορά τον ουκρανικό μοντερνισμό της περιόδου 1900 έως 1930. 

Η έκθεση θα ξεκινήσει με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου Ζελένσκι ενώ θα υπάρξει συζήτηση για το ρόλο της πολιτιστικής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης. Τα εκθέματα θα είναι διαθέσιμα στη Μαδρίτη μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Κολωνία της Γερμανίας. 


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια