Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας την Κυριακή στην Ελευσίνα

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το αδράχτι» αναβιώνει την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που η εκκλησία μας γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίο...

Το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας την Κυριακή στην Ελευσίνα


Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το αδράχτι» αναβιώνει την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που η εκκλησία μας γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, το έθιμο των Πολυσπορίων.

Η γιορτή πραγματοποιείται στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας, που στολίζει τον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου στην Ελευσίνα.

Το έθιμο, που παίρνει το όνομα του από την συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, τα μισά δηλαδή της σποράς, φανερώνει πως οι ντόπιοι απέδωσαν στην Παναγία το ρόλο της Θεάς Δήμητρας, συνδέοντας τις δύο ιστορικές περιόδους της πόλης.

Το έθιμο έρχεται από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, καθώς κάθε χρόνο γυναίκες, από την παραμονή της εορτής, πηγαίνουν άρτους στην εκκλησία για να πάρουν ευλογία. Μετά τη λειτουργία, οι προσκυνητές μοιράζονται τον ημίγλυκο άρτο και γεύονται το πολυσπόρι, την προσφορά πανσπερμίας προς την Παναγία. Φέτος, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 16.00, στον Αρχαιολογικό Χώρο και είναι ανοιχτά για το κοινό.

Μάλιστα την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 28) για την καταχώρηση του εθίμου της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Δήμο Ελευσίνας και τον Λαογραφικό Σύλλογο Το αδράχτι.


Πρόσβαση στην Ελευσίνα # 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές) Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863) Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)


Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια