Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δωμάτια ρωμαϊκής εποχής και πήλινα αγγεία προσφοράς βρέθηκαν στην αρχαία Αντιόχεια

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας στη νότια Τουρκία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δωμάτια της ύστερης ρωμαϊκής εποχής ...

Δωμάτια ρωμαϊκής εποχής και πήλινα αγγεία προσφοράς βρέθηκαν στην αρχαία Αντιόχεια

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας στη νότια Τουρκία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δωμάτια της ύστερης ρωμαϊκής εποχής και πήλινα αγγεία προσφοράς.

Η Αντιόχεια βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α' το Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου. Η νέα πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό, με τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων συνοικιών, αποκαλούμενη έτσι και Αντιόχεια η Τετράπολη. Οι 4 αυτές συνοικίες ήταν τόσο μεγάλες, που κάθε μία περιβαλλόταν από δικό της τείχος. Από την εποχή του Αντιόχου Δ' του Επιφανή, το σύνολο της Αντιόχειας περιέβαλε μεγάλο περίβολο τείχος. Για να εκτελέσει κανείς τη διαδρομή της περιφέρειας της Αντιόχειας απαιτείτο χρόνος πέντε ωρών, που συνάγει ότι ήταν μικρότερη μόνο από τη Ρώμη. Η πόλη άκμασε και υπό την Ρωμαϊκή κυριαρχία.

Η νέα θρησκεία του Χριστιανισμού άρχισε να ριζώνει στην πόλη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, και ήταν η Αντιόχεια που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος «χριστιανός» για να αναφερθεί στους οπαδούς του Ιησού Χριστού.

Μια αρχαιολογική ομάδα 12 ατόμων υπό την καθοδήγηση του τοπικού αρχαιολογικού μουσείου ξεκίνησε τις ανασκαφές γύρω από την εκκλησία του Άγιου Πέτρου, έναν τόπο προσκυνήματος για πολλούς χριστιανούς, στις 10 Οκτωβρίου.

Η ανασκαφική ομάδα διεξάγει τις πρώτες ανασκαφές στις κατοικημένες περιοχές της αρχαίας πόλης, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του αρχαιολογικού μουσείου.


Αρχαιολόγοι εργάζονται στις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας. [Credit: Α.Α]
Αρχαιολόγοι εργάζονται στις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας.
[Credit: Α.Α]

«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρήκαμε δωμάτια και πολλά αγγεία που ανήκαν στον οικισμό από την ύστερη ρωμαϊκή εποχή», δήλωσε η Ayse Ersoy, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Μουσείου Hatay.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, η Ersoy είπε: «Πιστεύουμε ότι εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι που επισκέπτονταν την εκκλησία για προσκύνημα αγόραζαν από εδώ αγγεία προσφοράς και την γέμισαν με αγιασμό στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου».

Η αρχαία πόλη βρισκόταν στους πρόποδες του όρους Starius, γνωστού και ως Habib-i Neccar, και του ποταμού Asi, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του σπηλαίου, λαξευμένη στην πλαγιά του βουνού στο μέρος όπου ο Άγιος Πέτρος κήρυξε για πρώτη φορά, σύμφωνα με την UNESCO.

Αυτές ήταν οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στις κατοικημένες περιοχές της Αντιόχειας, σημείωσε η Ersoy.


Πήλινα αγγεία προσφοράς ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας. [Credit: AA]
Πήλινα αγγεία προσφοράς ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας. [Credit: AA]

Η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου

Ο Άγιος Πέτρος, στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκκλησία, είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Αντιόχειας, ο αρχιερέας της πρώτης χριστιανικής κοινότητας στην πόλη και ο πρώτος Πάπας στον κόσμο. Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου και τα περίχωρά της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παλαιοχριστιανική περίοδο και στη διάδοση της χριστιανικής πίστης.

Το σπήλαιο στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία είναι το μέρος που αρχικά κήρυξε ο Άγιος Πέτρος. Αργότερα μετατράπηκε σε επίσημη εκκλησία.


Πηγή: ArkeoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια