Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα «νεκροταφείο καρχαριών» μας δίνει μια γεύση από ένα θαλάσσιο προϊστορικό τέρας, τον μεγαλόδοντο

Αυτό το δόντι προέρχεται από έναν πρόγονο του μεγαλόδοντος, ενός αρχαίου είδους καρχαρία που έφτανε έως και 18 μέτρα μήκος. [Credit: Yi-Kai ...

Αυτό το δόντι προέρχεται από έναν πρόγονο του μεγαλόδοντος, ενός αρχαίου είδους καρχαρία που έφτανε έως και 18 μέτρα μήκος. [Credit: Yi-Kai Tea, Αυστραλιανό Μουσείο]
Αυτό το δόντι προέρχεται από έναν πρόγονο του μεγαλόδοντος, ενός αρχαίου είδους καρχαρία που έφτανε έως και 18 μέτρα μήκος. [Credit: Yi-Kai Tea, Αυστραλιανό Μουσείο]

Κατά τη διάρκεια έρευνας επιστημόνων της Αυστραλίας στο βυθό του Ινδικού ωκεανού, ανακάλυψαν κάτι που τους εξέπληξε. 

Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων στο ερευνητικό σκάφος Investigator του CSIRO, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας βιοποικιλότητας στο νέο Θαλάσσιο Πάρκο των Νήσων Cocos (Keeling).

Η Dianne Bray, στέλεχος του Ινστιτούτου Ερευνών του Μουσείου της Βικτώριας, δήλωσε ότι όταν η ομάδα τράβηξε για πρώτη φορά το δίχτυ από την τελευταία τους προσπάθεια το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό.

«Αφήνουμε αυτά τα δίχτυα στον βυθό ελπίζοντας να ανακτήσουμε διάφορα είδη ζώων, ερευνόντας τη βιοποικιλότητα», είπε. «Έτσι αρχικά πιστεύαμε ότι ήταν απλώς γεμάτο ιζήματα και οζίδια μαγγανίου».

Σύντομα όμως κατάλαβαν τι είχαν βρει.


Το ερευνητικό σκάφος Investigator του CSIRO αποκάλυψε περίπου 750 δόντια καρχαρία. [Credit: CSIRO, Tauri Minogue]
Το ερευνητικό σκάφος Investigator του CSIRO αποκάλυψε περίπου 750 δόντια καρχαρία. [Credit: CSIRO, Tauri Minogue]

Στον πυθμένα της αβύσσου, υπήρχε ένα νεκροταφείο καρχαριών γεμάτο απολιθωμένα δόντια ηλικίας εκατομμυρίων ετών. Οι επιστήμονες ανέσυραν από βάθος 5.4 χιλιομέτρων, πάνω από 750 ανοργανοποιημένα δόντια από διάφορα είδη καρχαριών.

«Μετά αρχίσαμε να τα συλλέγουμε και ένας από τους συναδέλφους μου πέρασε τουλάχιστον μια ώρα απλώς  μαζεύοντας δόντια καρχαριών», είπε.

«Ήταν καταπληκτικό. Δεν ήταν όλα απολιθώματα, μερικά προέρχονται από σχετικά πρόσφατους ρυγχοκαρχαρίες και άλλα δύο συγγενικών ειδών μεγάλου λευκού καρχαρία».


Ένας εκπληκτικός αριθμός δοντιών ανακαλύφθηκε κοντά στα νησιά Cocos (Keeling) σε βάθος 5400 μέτρων. [Credit: Yi-Kai Tea, Αυστραλιανό Μουσείο]
Ένας εκπληκτικός αριθμός δοντιών ανακαλύφθηκε κοντά στα νησιά Cocos (Keeling) σε βάθος 5400 μέτρων. [Credit: Yi-Kai Tea, Αυστραλιανό Μουσείο]

Μερικά δόντια ήταν πιο πρόσφατα από άλλα και το μίγμα περιείχε ακόμα και δόντια από τον άμεσο πρόγονο του μεγαλόδοντα.

Αυτός ο καρχαρίας εξελίχθηκε στο μεγαλόδοντα, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος όλων των καρχαριών αλλά εξαφανίστηκε πριν 3.5 εκατομμύρια χρόνια. Οι μεγαλόδοντες ήταν τόσο μεγάλοι που μπορούσαν να καταπιούν ολόκληρο ένα σημερινό μεγάλο λευκό καρχαρία.

Οι καρχαρίες έχουν σκελετούς από χόνδρους αντί για οστά και έτσι τα απομεινάρια τους αποσυντίθενται πριν προλάβουν να γίνουν απολιθώματα για να διατηρηθούν στο χρόνο. Μοναδική εξαίρεση είναι τα δόντια τους και αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που έχουμε από αυτά τα αρχαία θηρία που υπάρχουν εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια.


Ο μεγαλόδοντας έζησε έως και πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια και δεν υπήρχε όμοιό του στα θηρία των ωκεανών.
Ο μεγαλόδοντας έζησε έως και πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια και δεν υπήρχε όμοιό του στα θηρία των ωκεανών. [Credit: CSIRO]

Ωστόσο ο λόγος που βρέθηκαν τόσα δόντια διαφορετικών εποχών σε ένα σημείο, παραμένει μυστήριο και προβληματίζει τους επιστήμονες.

Ο Glenn Moore, επιμελητής του Ιχθυολογικού Μουσείου της WA, είπε ότι το «νεκροταφείο» είναι ένα αξιοσημείωτο εύρημα.

«Δεν ξέρω καμία προφανή εξήγηση για τον λόγο που βρίσκονται όλα τα δόντια μαζί, εκτός από το ότι ίσως ήταν ένα χαμηλό σημείο στον πυθμένα του ωκεανού, όπου τελικά θα κατέβαιναν.  Δεν έχω δει, ούτε έχω ακούσει κάτι τέτοιο, είναι μια μοναδική ευκαιρία να έχω μια σχεδόν πλήρη συλλογή από ένα και μόνο σημείο. Και όταν τα πιάσει ο παλαιοντολόγος, είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ χαρούμενος», δήλωσε σχετικά.

Ο Δρ Moore βρίσκεται επί του παρόντος στη δεύτερη μελέτη βιοποικιλότητας στο θαλάσσιο πάρκο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Gascoyne.


Πηγή: Unboxholics, ABC News


Δεν υπάρχουν σχόλια