Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν λεηλατημένη αρχαιότητα 3.000 ετών στην Παλαιστίνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν, για πρώτη φορά, κλεμμένη αρχαιότητα στην Παλαιστινιακή Αρχή. Πρόκειται για ένα είδος «κουταλιού» από ελεφα...

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν λεηλατημένη αρχαιότητα 3.000 ετών στην Παλαιστίνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν, για πρώτη φορά, κλεμμένη αρχαιότητα στην Παλαιστινιακή Αρχή. Πρόκειται για ένα είδος «κουταλιού» από ελεφαντόδοντο το οποίο χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου.

Το ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών έργο παραδόθηκε κατά τη διάρκεια τελετής την περασμένη Πέμπτη.

Αμερικανοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι παρέστησαν στην τελετή για τον ιστορικό επαναπατρισμό στο υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ και του επίσημου Παλαιστινιακού Πρακτορείου Ειδήσεων και Πληροφοριών (WAFA).

Το κουτάλι φαίνεται ότι φτιάχτηκε στο διάστημα μεταξύ 800-700 π.Χ. και χρησιμοποιούνταν για να ρίχνουν θυμίαμα σε φωτιές ως προσφορά στους θεούς ή στους νεκρούς, προστίθεται σε ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Είχε κατασχεθεί κατά τη διάρκεια έρευνας της εισαγγελίας του Μανχάταν κατά του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Michael Steinhardt.

Ο Steinhardt παρέδωσε 180 κλεμμένα κειμήλια αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων δολαρίων και συμφώνησε σε μια «πρωτοφανή» ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων τον Δεκέμβριο του 2021.


Οι ΗΠΑ επέστρεψαν λεηλατημένη αρχαιότητα 3.000 ετών στην Παλαιστίνη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεγιστάνας, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αρχαίων έργων τέχνης στον κόσμο, είχε στην κατοχή του λεηλατημένα αντικείμενα που είχαν διακινηθεί λαθραία σε 11 χώρες από 12 εγκληματικά δίκτυα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.

Έχουν ήδη επιστραφεί αρκετά από αυτά τα αντικείμενα αυτά, μεταξύ των οποίων ένα τεχνούργημα αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λιβύη και δύο αντικείμενα στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2022, 39 αρχαιότητες αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ τον Μάρτιο του 2022 και 58 αρχαιότητες στην Ιταλία.

Η Παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Rula Maayah, η οποία παρέστη στην τελετή, ανέφερε σε δήλωσή της ότι το τεχνούργημα «αποκτά την πραγματική του επιστημονική και αρχαιολογική αξία στην αυθεντική του θέση».

«Με βάση τις πληροφορίες από την πλευρά των ΗΠΑ, οι έρευνες που διεξήγαγαν έδειξαν ότι το τεχνούργημα κλάπηκε από την περιοχή Khirbet al-Koum στη Χεβρώνα» ενημέρωσε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ, George Noll, δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός είναι «μια ιστορική στιγμή μεταξύ του αμερικανικού και του παλαιστινιακού λαού και μια επίδειξη της πίστης μας στη δύναμη των πολιτιστικών ανταλλαγών στην οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης, σεβασμού και εταιρικής σχέσης».


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια