Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινά ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στην Ιεριχώ

[Credit : COGAT] Η ανασκαφή που διενεργείται στη δυτική όχθη της Ιεριχούς αποκάλυψαν ψηφιδωτά της  βυζαντινής περιόδου. Τα ψηφιδωτά αποτελού...

Βυζαντινά ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στην Ιεριχώ
[Credit : COGAT]

Η ανασκαφή που διενεργείται στη δυτική όχθη της Ιεριχούς αποκάλυψαν ψηφιδωτά της  βυζαντινής περιόδου.

Τα ψηφιδωτά αποτελούν μέρος ενός μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος, έκτασης περίπου 250 τετραγωνικών μέτρων, που χτίστηκε για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα μ.Χ. κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη δομή ήταν πιθανότατα εκκλησία ή βασιλική, κάτι που υποδεικνύεται από τις απεικονίσεις πτηνών, ζώων και τμημάτων αμπέλου στο ψηφιδωτό δάπεδο καθώς και τα υψηλής ποιότητας υλικά από μάρμαρο και λίθους που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή.

Ο κυρίως ναός σώζεται σε καλή κατάσταση ως επί το πλείστον και διαθέτει παρακείμενο χώρο προσευχής, όπου βρέθηκε μια επιγραφή μήκους τριών μέτρων στα ελληνικά, στη μνήμη του «Γεώργιου» και του «Νώνου» που δώρησαν στην εκκλησία.


Βυζαντινά ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στην Ιεριχώ
[Credit : COGAT]

Μετά το 365 μ.Χ.  και την κατάρρευση της βυζαντινής κυριαρχίας στην περιοχή, η εκκλησία συνέχισε να χρησιμοποιείται σε όλη την Πρώιμη Μουσουλμανική Περίοδο.

Η εκκλησία φαίνεται επίσης να έχει επιβιώσει από τον μεγάλο σεισμό της Γαλιλαίας το 749 μ.Χ. που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις πόλεις Τιβεριάδα, Σκυθόπολις (Beit She’an), Πέλλα, Γάδαρα και Αντιόχεια (του Ίππου), ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα η εκκλησία εγκαταλείφθηκε και η είσοδος έκλεισε μυστηριωδώς.

Μετά την ανακάλυψη, σχεδιάζεται η αντιγραφή του ψηφιδωτού προκειμένου να εκτεθεί σε χώρο του μουσείου «Καλοί Σαμαρείτες».


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια