Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιουργεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου πριν υποστεί ζημιές από τον σεισμό Με προϋπολογισμό 7.134.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμεί...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου πριν υποστεί ζημιές από τον σεισμό
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου πριν υποστεί ζημιές από τον σεισμό

Με προϋπολογισμό 7.134.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείο Αργοστολίου.

Από τον σεισμό του 2014, κατά τον οποίο το μουσείο υπέστη καταστροφικές ζημίες έως και το 2019, δεν είχε προχωρήσει καμία διαδικασία για την  επαναλειτουργία του μουσείου. Οι προαπαιτούμενες διαδικασίες για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς τμήμα του κτηρίου του μουσείου ρυμοτομούνταν επί της οδού Βαλλιάνου, ξεκίνησαν το 2020. Η τροποποίηση εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2021. Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, στις 25 Οκτωβρίου 2021, ενώ η προμελέτη ανακατασκευής του κτηρίου εγκρίθηκε, από το Συμβούλιο Μουσείων, στις 18 Ιουλίου 2022.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείο Αργοστολίου, προκειμένου η Κεφαλονιά να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, αντάξιο του πλούσιου πολιτιστικού της αποθέματος. Από το 2014 και τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά, χάθηκε πολύς χρόνος. Με την ένταξη, πλέον, του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκινά την διαδικασία δημοπράτησης του έργου. Προβλέπεται η δομική και γεωμετρική «ανασχεδίαση» του υφιστάμενου κτηρίου και η αντικατάστασή του με νέο, στη μορφή που έχει σήμερα, υπακούοντας στο ρεύμα του μοντερνισμού,  ως έργο του Πάτροκλου Καραντινού, διατηρώντας απολύτως τον όγκο και την αισθητική του».


Ζημιές στο Μουσείο Αργοστολίου
Ζημιές στο Μουσείο Αργοστολίου

Κατά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος αποφασίστηκε ότι το κτήριο χρήζει δομικής, τεχνολογικής και λειτουργικής αναβάθμισης, μέσω της καθαίρεσης και της ανακατασκευής του διατηρώντας την εξωτερική ογκοπλασία και την αισθητική του. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, έργο του Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953. Ο ανασχεδιασμός της αρχιτεκτονικής προμελέτης ακολουθεί τα μορφολογικά στοιχεία του υφιστάμενου κτίσματος, ενώ ο κύριος όγκος των διαφοροποιήσεων σε σχέση με το υφιστάμενο κτήριο, αφορά στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, αυξάνεται η ωφέλιμη επιφάνεια των εκθεσιακών χώρων, ώστε η λειτουργική του αναβάθμιση να καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου κτηριολογικού προγράμματος. Το νέο Μουσείο εμβαδού 1.366 τ.μ., θα πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ».


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια