Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκές δεξαμενές βρέθηκαν στην Τυνησία

Η σωστική ανασκαφή του Ινστιτούτου Εθνικής Κληρονομιάς (INP) στην αρχαία Maxula της Τυνησίας αποκάλυψε ρωμαϊκές δεξαμένες. Η Maxula, που ονο...

Ρωμαϊκές δεξαμενές βρέθηκαν στην Τυνησία

Η σωστική ανασκαφή του Ινστιτούτου Εθνικής Κληρονομιάς (INP) στην αρχαία Maxula της Τυνησίας αποκάλυψε ρωμαϊκές δεξαμένες.

Η Maxula, που ονομάζεται επίσης Maxula Prates, ήταν μια ρωμαϊκή αποικία, που βρισκόταν στο σημερινό λιμάνι Ραντ, στην περιοχή Ben Arous της Τυνησίας.

Η σύγχρονη ονομασία της πόλης, Ραντ, προέρχεται από τη λατινική έκφραση «Maxula per races», ενώ η λέξη Maxula είναι η αρχική λιβυκο-βερβερική ονομασία του χωριού, που στην αρχαιότητα ήταν σταθμός για τα σκάφη που συνέδεαν τον τερματικό σταθμό του παραλιακού δρόμου με την Καρχηδόνα δια θαλάσσης.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, η περιοχή ήταν μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας της Αφρικής, Africa Proconsularis, η οποία ιδρύθηκε το 146 π.Χ. μετά την ήττα της Καρχηδόνας στον Γ΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο.

Κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, η επαρχία είχε το παρατσούκλι του «Σιτοβολώνα της Αυτοκρατορίας», λόγω της τοπικής οικονομίας που βασιζόταν στη γεωργία – εξάγοντας δημητριακά, φασόλια, σύκα και σταφύλια από πόλεις-λιμάνια όπως η Maxula σε όλες τις γωνιές του ρωμαϊκού κόσμου.

Η πόλη ήταν επίσης η έδρα αρχαίας χριστιανικής επισκοπής, η οποία σώζεται σήμερα ως τιμητική έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών δίπλα στην εκκλησία Maxula-Radès στην 23 Av. De La République, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν ρωμαϊκά κατάλοιπα και ενημέρωσαν τις αρχές.

Αυτό οδήγησε σε μια σωστική ανασκαφή από το Εθνικό Ινστιτούτο Κληρονομιάς (INP), αποκαλύπτοντας αρκετές δεξαμενές και τα υπολείμματα των τοίχων θεμελίωσης που χρονολογούνται στην ρωμαϊκή περίοδο. Οι δεξαμενές χρησιμοποιούνταν για τη συγκράτηση των υδάτων και στη ρωμαϊκή εποχή αποτελούσαν σημαντικό τμήμα του συστήματος διαχείρισης του νερού στις αγροτικές κοινότητες.


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια