Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα αρχαίο πηγάδι ευχών ανακαλύφθηκε στην Γερμανία

[Credit : Marcus Guckenbiehl] Το Κρατικό Γραφείο της Βαυαρίας για την Διατήρηση Μνημείων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός αρχαίου πηγαδιού ευχώ...

Ένα αρχαίο ξύλινο πηγάδι ευχών ανακαλύφθηκε στην Γερμανία
[Credit : Marcus Guckenbiehl]

Το Κρατικό Γραφείο της Βαυαρίας για την Διατήρηση Μνημείων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός αρχαίου πηγαδιού ευχών στην πόλη Germering, που βρίσκεται στην Βαυαρία της Γερμανίας.

Το πηγάδι με επένδυση από ξύλο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών και περιείχε τελετουργικά αντικείμενα που χρονολογούνται πριν από 3.000 χρόνια περίπου στην Εποχή του Χαλκού.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες στη βάση του φρέατος επέτρεψαν να διατηρηθεί πλήρως η επένδυση του φρέατος, η οποία έφτανε σε βάθος περίπου πέντε μέτρων.


Ένα αρχαίο ξύλινο πηγάδι ευχών ανακαλύφθηκε στην Γερμανία
[Credit : Marcus Guckenbiehl]

Μέσα στα στρώματα ιζήματος στον πυθμένα του πηγαδιού, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν χάλκινες πόρπες ενδυμάτων, μεταλλικές σπείρες, ένα κρεμαστό δόντι ζώου τυλιγμένο σε μέταλλο και περισσότερα από 70 κεραμικά αγγεία.

Τα αγγεία είναι πλούσια διακοσμημένα πιάτα, κύπελλα και αγγεία, του τύπου που συναντάται συνήθως στις ταφές της Μέσης Εποχής του Χαλκού και τοποθετούνταν ως ταφικά αντικείμενα. Κάθε ένα από τα αγγεία είναι εντελώς άθικτα, υποδηλώνοντας ότι κατά την ταφική τελετουργία τοποθετήθηκαν με προσοχή, αντί απλώς να πεταχτούν μέσα και να θρυμματιστούν από την πτώση.

«Ακόμη και σήμερα, τα πηγάδια έχουν κάτι μαγικό για πολλούς ανθρώπους. Ρίχνουν κέρματα με την ελπίδα ότι οι επιθυμίες τους θα πραγματοποιηθούν. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ποια κίνητρα είχαν οι πρόγονοί μας πριν από 3000 χρόνια, προσφέροντας τελετουργικά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα δώρα. Αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι προορίζονταν ως θυσίες για μια καλή σοδειά», εξηγεί ο Mathias Pfeil από το Κρατικό Γραφείο της Βαυαρίας για τη Διατήρηση Μνημείων.


Μεταξύ άλλων αντικειμένων οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμες χάλκινες πόρπες ενδυμάτων στον πυθμένα του πηγαδιού. [Credit : Marcus Guckenbiehl]
Μεταξύ άλλων αντικειμένων οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμες χάλκινες πόρπες ενδυμάτων στον πυθμένα του πηγαδιού. [Credit : Marcus Guckenbiehl]

Μεσαιωνική κεραμική που βρέθηκε επίσης μέσα στο πηγάδι.  [Credit : Marcus Guckenbiehl]
Μεσαιωνική κεραμική που βρέθηκε επίσης μέσα στο πηγάδι. 
[Credit : Marcus Guckenbiehl]

Η μελέτη των ιζημάτων των πηγαδιών και των οργανικών υπολειμμάτων έδειξε ότι τη χρονική στιγμή κατά την οποία το πηγάδι ήταν σε χρήση, τα υπόγεια ύδατα είχαν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μακρά ξηρασία και κατά συνέπεια, φτωχές αποδόσεις για τις γειτονικές κοινότητες. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει γιατί εναποτέθηκαν με τελετουργικό τρόπο τόσα πολλά αντικείμενα και κεραμικά υψηλής ποιότητας.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο Germering από το 2021, όπου έχουν ανακαλυφθεί περίπου 13.500 αρχαιολογικά ευρήματα και πάνω από 70 άλλα πηγάδια, που χρονολογούνται κυρίως στην Εποχή του Χαλκού και στον πρώιμο Μεσαίωνα.


Πηγή: Heritage Daily, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια