Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λαθούριζα: Το αίνιγμα της αρχαίας Βάρης

H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την αρχαιολόγο Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου για την αρχαία Βάρη και τη Λαθούριζα, ρίχνοντας φως στην οικιστική και λα...

Λαθούριζα: Το αίνιγμα της αρχαίας Βάρης

H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την αρχαιολόγο Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου για την αρχαία Βάρη και τη Λαθούριζα, ρίχνοντας φως στην οικιστική και λατρευτική δραστηριότητα της υπαίθρου της Αττικής κατά την αρχαιότητα.

Η Βάρη κατοικείται από Αρβανίτες κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, και αργότερα από Σαρακατσάνους. Νωρίτερα, έχει υποστεί επιδρομές από Σλάβους. Νότιο προάστιο, πόλη από μόνη της, οι περισσότεροι από εμάς τη συνδέουμε με τα Βλάχικα, το κέντρο της παραδοσιακής κρεατοφαγίας στη νότιο Αττική, μια ονομασία που προέρχεται από τους βοσκούς Σαρακατσάνους.

Ωστόσο, η ιστορία της Βάρης είναι πολύ μακρύτερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως εξηγεί σε αυτό το podcast η Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία από το 2020 συνδιευθύνει τη συστηματική ανασκαφή στη Λαθούριζα της Βάρης.

Ακούστε το podcast εδώ.

Η κ. Αλεξανδρίδου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν μεταβεί για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Κλασική Αρχαιολογία ως υπότροφος του ΙΚΥ. Η διατριβή με τίτλο Τhe Early Black-Figured Pottery of Attika in Context (ca. 630-570 BC) δημοσιεύθηκε από το Brill το 2011.

Από το 2012 έως και το 2017 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Ως κλασική αρχαιολόγος ειδικεύεται στη μελέτη της αρχαίας κεραμικής των πρώιμων ιστορικών και αρχαϊκών χρόνων (1200-700 π.Χ.) την οποία και προσεγγίζει σε στενή συνάρτηση με το αρχαιολογικό της συγκείμενο προκειμένου να επιτύχει μια ανάλυση ποικίλων εκφάνσεων των αρχαίων ελληνικών κοινωνιών, επιμένοντας κυρίως στα ταφικά έθιμα. Έχει μελετήσει και μελετά κεραμικό υλικό από την Αττική, αλλά και διαφορετικές θέσεις του νησιωτικού χώρου (Καλαύρεια Πόρου, Κύθνος, Δεσποτικό Αντιπάρου, Κεφάλα Σκιάθου).

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια. Έχει συνεπιμεληθεί τον τόμο “Regional stories towards a new perception of the early Greek world”. Acts of an International Symposium in honour of Professor Jan Bouzek: Volos 18-21 June 2015, μαζί με τους Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν και την Ξένια Χαραλαμπίδου, που εκδόθηκε το 2017, αλλά και τον τόμο Despotiko, the Site of Mandra. The “Temple” Complex and its Deposits” μαζί με τον Γιάννο Κουράγιο και την Ίλια Νταϊφά, που θα εκδοθεί ως το τέλος του 2022. Ως το τέλος του έτους θα εκδοθεί και η μελέτη της The Academy before Plato. A Contribution to the Study of early Athens από την Ακαδημία Αθηνών, που αφορά τα κατάλοιπα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Ως αρχαιολόγος του πεδίου έχει συμμετάσχει σε πολλές συστηματικές ανασκαφές σε διαφορετικές θέσεις στο Αιγαίο (Αντικύθηρα, Δεσποτικό Αντιπάρου, Κύθνος, Σκιάθος). Από το 2012 είναι μέλος της ερευνητικής και ανασκαφικής ομάδας στο Δεσποτικό Αντιπάρου, ενώ από το 2020 συνδιευθύνει τη συστηματική ανασκαφή στη Λαθούριζα της Βάρης.

Ακούστε το podcast εδώ.


Πηγή: Αγ. Μπενάρδου, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια