Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα μυστικά του «Χρυσού αγοριού» - Νέα στοιχεία για τη μούμια μέσω αξονικής τομογραφίας

Μια σειρά εικόνων από τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων αξονικών τομογραφιών που «ξετύλιξαν ψηφιακά» τη μούμια. [Credit: S.N. Saleem, S.A. Sedd...

Μια σειρά εικόνων από τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων αξονικών τομογραφιών που «ξετύλιξαν ψηφιακά» τη μούμια. [Credit: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy]
Μια σειρά εικόνων από τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων αξονικών τομογραφιών που «ξετύλιξαν ψηφιακά» τη μούμια. [Credit: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy]

Η αρχαία αιγυπτιακή μούμια του «χρυσού αγοριού» αρχίζει να ξετυλίγεται ψηφιακά για πρώτη φορά.

Τα λείψανα του αγοριού, που εκτιμάται ότι ήταν 14 ή 15 ετών όταν πέθανε, εξετάστηκαν μέσω αξονικών τομογράφων, αποκαλύπτοντας τα μέτρα που έλαβε η οικογένειά του στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει το ασφαλές πέρασμά του στη μεταθανάτια ζωή.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι όταν οι άνθρωποι πέθαιναν, το πνεύμα τους ξεκινούσε ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, όπου θα κρινόταν ο χαρακτήρας τους.


Τα μυστικά του «Χρυσού αγοριού» - Νέα στοιχεία για τη μούμια μέσω αξονικής τομογραφίας

Για να εξασφαλιστεί μια θετική έκβαση, δηλαδή μια θέση στη μετά θάνατον ζωή, ο συγκεκριμένος έφηβος θάφτηκε με 49 φυλαχτά , μεταξύ των οποίων ένας χρυσός σκαραβαίος στη θέση της καρδιάς του και μια χρυσή γλώσσα στο εσωτερικό του στόματος.

Η μούμια χρονολογείται από την περίοδο των Πτολεμαίων, όταν η Αίγυπτος κυβερνιόταν από την ομώνυμη δυναστεία. Βρέθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ περίπου του 332 και 30 π.Χ. στο Nag el-Hassay στη νότια Αίγυπτο, αλλά έμεινε ανεξερεύνητη στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου μέχρι τώρα.

Χάρη στα ευρήματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine, η μούμια μεταφέρθηκε στην κύρια αίθουσα της έκθεσης με το προσωνύμιο «Golden boy».


Το σώμα της μούμιας ήταν καλυμμένο με φτέρες, φυλαχτά και μια επιχρυσωμένη μάσκα προσώπου, δίνοντάς της το όνομα «Χρυσό αγόρι - Golden Boy». [Credit: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy]
Το σώμα της μούμιας ήταν καλυμμένο με φτέρες, φυλαχτά και μια επιχρυσωμένη μάσκα προσώπου, δίνοντάς της το όνομα «Χρυσό αγόρι - Golden Boy».
[Credit: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy]

Πώς θάφτηκε το αγόρι;

Η μούμια δεν ήταν μόνο διακοσμημένη με 49 φυλαχτά, που αντανακλούν την υψηλή ταξική του θέση, αλλά φορούσε επίσης μια επιχρυσωμένη μάσκα, ένα θωρακικό κάλυμμα στον κορμό του και ένα ζευγάρι σανδάλια.

«Τα σανδάλια προορίζονταν πιθανότατα για να μπορέσει το αγόρι να βγει από το φέρετρο», δήλωσε ο δρ Σαχάρ Σαλίμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Σύμφωνα με το τελετουργικό στο Βιβλίο των Νεκρών των αρχαίων Αιγυπτίων, ο νεκρός έπρεπε να φοράει λευκά σανδάλια για να είναι ευσεβής και καθαρός πριν απαγγείλει τους στίχους του», είπε ο καθηγητής.

Η μούμια είχε τοποθετηθεί μέσα σε δύο φέρετρα.  Το εσωτερικό ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, ενώ το εξωτερικό έφερε ελληνική επιγραφή.


Η δρ Σαχάρ Σαλίμ, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης
Η δρ Σαχάρ Σαλίμ, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι το αγόρι είχε 1.28 μ. ύψος, και ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 15 ετών, δεδομένου του ότι δεν είχε βγάλει ακόμα φρονιμίτες.

Η αιτία θανάτου παραμένει ασαφής καθώς δεν βρέθηκε κάποιο παθολογικό έυρημα.

Επίσης, ως προς τη μέθοδο ταρίχευσης, έκτός από την καρδιά, του είχαν αφαιρεθεί τα εσωτερικά όργανα με τομή, ενώ ο εγκέφαλος είχε αφαιρεθεί από τη μύτη και αντικαταστάθηκε με ρητίνη.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: LiFO, Live Science, ΣΚΑΪ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια