Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Kωνικό ρυτό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Χρονολογείται στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Α2 περίοδο ( β΄ μισό του 14ου αι. π.Χ) Αποκτήθηκε από παράδοση ιδιώτη , της κυρίας Ελευθερίας Λένη και...

Kωνικό ρυτό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Χρονολογείται στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Α2 περίοδο ( β΄ μισό του 14ου αι. π.Χ)

Αποκτήθηκε από παράδοση ιδιώτη , της κυρίας Ελευθερίας Λένη και προέρχεται από κατεστραμμένο θαλαμοειδή τάφο  στο ιστορικό κέντρο  της πόλης της Σαλαμίνας.

Η διακόσμησή του με το μοτίβο του άβακα, το καθιστά μοναδικό , από τα μέχρι τώρα δεδομένα, για ολόκληρο τον κόσμο.

Τα ρυτά ανήκουν στην κατηγορία των σπονδικών αγγείων, τα οποία ήταν απαραίτητα για την τέλεση των σπονδών, οι οποίες αποτελούσαν βασικό στοιχείο όλων των λατρευτικών ή νεκρικών ιεροπραξιών. Χαρακτηριστικά αυτών των αγγείων είναι η έλλειψη βάσης, και η οπή στον πυθμένα τους που εξασφάλιζε την ελεγχόμενη ροή του υγρού που προσφερόταν στους θεούς: καθαρό νερό, μέλι, γάλα, κρασί. Πολλά και σημαντικά είναι επίσης και τα ζωόμορφα ρυτά, (κεφαλές ταύρων, χοίρων, σκύλων )  από μια ποικιλία υλικών : λίθινα, πήλινα, ασημένια και  χρυσά,  από τα προϊστορικά χρόνια.

Τα κωνικά ρυτά που βρίσκονται σε τάφους της μυκηναϊκής εποχής, χρησίμευσαν  για την τέλεση των νεκρικών σπονδών,( χοές)  από τους  συγγενείς, προς τον νεκρό και στις χθόνιες θεότητες  που τον υποδέχονταν. Μάλιστα, το σχήμα του αγγείου βοηθούσε  τη στήριξή του  στο δάπεδο του  τάφου, ούτως ώστε ,  η ροή  του  υγρού να διαρκέσει περισσότερο , αλλά και να φτάσει πλησιέστερα στον προορισμό του.

Επισκεφτείτε την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας που παρουσιάζει με χρονολογική ακολουθία ευρήματα από όλη την έκταση του νησιού. Χρονολογημένα από την τελική νεολιθική εποχή έως και τα ρωμαϊκά- πρωτοχριστιανικά χρόνια αποτυπώνουν την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στην πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. 


Ωράριο Λειτουργίας καθημερινά: 08:30-15:30 

1η Νοεμβρίου - 31η Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ.

1η Απριλίου - 31η Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 3 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ.

Πληροφορίες: 210 4640759


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια