Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκε δερμάτινο παπούτσι 3.000 ετών

Ένα εύρημα της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε σε μια παραλία του Kent πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο παπούτσι που βρέθηκε ποτέ στο Ηνωμέν...

Ανακαλύφθηκε δερμάτινο παπούτσι 3.000 ετών

Ένα εύρημα της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε σε μια παραλία του Kent πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο παπούτσι που βρέθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το δερμάτινο υπόδημα εκτιμάται ότι είναι 3.000 ετών και ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Steve Tomlinson.

Ο Tomlinson έστειλε το παπούτσι στο East Kilbride της Σκωτίας προκειμένου να χρονολογηθεί με την μέθοδο του άνθρακα, παρόλο που δεν θεώρησε ότι ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο όταν το ανακάλυψε για πρώτη φορά. Η απάντηση που πήρε πέντε εβδομάδες αργότερα ήταν ότι το υπόδημα χρονολογείται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

«Η χρονολόγηση που μου έδωσαν ήταν απλά εκπληκτική. Είναι απίστευτο, και είναι τόσο, τόσο σπάνιο. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα όπως αυτό δεν επιβιώνουν συχνά, πρέπει να βρεθούν σε αναερόβιες συνθήκες», δήλωσε ο Tomlinson στο Kent Online.

Το παπούτσι είναι δυνητικά το αρχαιότερο που έχει βρεθεί στην Βρετανία και επίσης πιστεύεται ότι είναι το μικρότερο παπούτσι της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο. Το παπούτσι έχει μήκος 15 εκατοστά και πιστεύεται ότι το φορούσε ένα παιδί ηλικίας 2 έως 3 ετών.

Το παλαιότερο υπόδημα που είχε βρεθεί μέχρι στιγμής στην Βρετανία ήταν 2.000 ετών και ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο λατομείο Somerset το 2005.


Το παπούτσι μετά τον καθαρισμό. [Credit: Steve Tomlinson]
Το παπούτσι μετά τον καθαρισμό. [Credit: Steve Tomlinson]

«Ωστόσο, η ανακάλυψη στο Kent είναι ακόμα παλαιότερη – και είναι επίσης δυνητικά το μικρότερο παπούτσι της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο», αναφέρει το Kent Online.

«Σίγουρα θα προσβλέπω στο μέλλον και στο τι μπορούμε να μάθουμε όλοι από αυτό το απίστευτο εύρημα. Το να βρεις κάτι τέτοιο είναι κάτι εξαιρετικό. Ανοίγει επίσης ένα νέο παράθυρο στην ιστορία: απλά δεν ξέρουμε τίποτα για αυτά τα πράγματα», είπε ο Tomlinson.

Αυτή την στιγμή διενεργείται πρόσθετη έρευνα προκειμένου α φανεί από τι είδους ζώο κατασκευάστηκε το δέρμα του παπουτσιού και αν μπορεί να εξαχθεί οποιοδήποτε DNA από το εύρημα.

Το υπόδημα της Εποχής του Χαλκού αναμένεται να πάει στο Βρετανικό Μουσείο μόλις ολοκληρωθούν όλες οι επιστημονικές έρευνες.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια