Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Καρυάτιδα από τα Μικρά Προπύλαια

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας Η Καρυάτιδα από τα Μικρά Προπύλαια [Α.Μ.Ε. 5104] Χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. π.Χ.) ...

Η Καρυάτιδα από τα Μικρά Προπύλαια

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας

Η Καρυάτιδα από τα Μικρά Προπύλαια [Α.Μ.Ε. 5104]

Χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. π.Χ.)

Η μία από τις δύο μαρμάρινες Καρυάτιδες που στήριζαν το εσωτερικό πρόπυλο των Μικρών Προπυλαίων σαν ενσωματωμένα δομικά στοιχεία με διακοσμητικό ρόλο. Πιθανότατα αναπαριστά ιέρεια που φέρει στο κεφάλι την κίστη, το κιβώτιο φύλαξης και μεταφοράς των ιερών αντικειμένων των Ελευσινίων Μυστηρίων. Επάνω του είναι σκαλισμένα σύμβολα της λατρείας: στάχυα, μήκωνες (παπαρούνες) και κέρνοι που αποτελούν τα χαρακτηριστικά σκεύη της λατρείας της θεάς Δήμητρας. Στη ζώνη του χιτώνα της απεικονίζεται ένα γοργόνειο, στοιχείο που τοποθετείται για να διώχνει μακριά τα κακόβουλα πνεύματα.

Η άλλη Καρυάτιδα εκτίθεται στο Μουσείο Fitzwilliam στο Καίμπριτζ της Αγγλίας. Τη μετέφερε εκεί τον 19ο αιώνα ο βρετανός περιηγητής Ε. Ντ. Κλαρκ, ο οποίος δωροδόκησε τους οθωμανούς διοικητές και την απέσπασε παρά την αντίδραση των χωρικών που την ονόμαζαν Αγία Δήμητρα και πίστευαν πως προστάτευε τη σοδειά τους.

Επισκεφτείτε την επανέκθεση του  Αρχαιολογικού  Μουσείου που λειτουργεί εντός του Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας, στο οποίο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ευρήματα από το Ιερό της Δήμητρας και Κόρης όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.


Ωράριο Λειτουργίας: 09.00-15.00

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

Πληροφορίες: 210 5546019

www.efada.gr


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια